уторак, мај 29, 2007

New 7 world wonders!!


...

It takes a lot of different people to make this world go around: Počelo odbrojavanje!!

Glasanje se zahuktalo: u trci za sedam novih svetskih čuda su Ajfelova kula, Kip slobode, Veliki kineski zid, Akropolj, Koloseum...


Šta je ono što angažuje ceo svet da trči ka istom cilju, šta je to što je zajednička misija i zadatak svakog stanovnika planete? Svakako ono što uključuje svakoga od nas, od globalnog pregrevanja i emisije gasova i nestanka biljnih i životinjskih vrsta, do svetskog šampionata u fudbalu i karnevala u Riju. O takmičenju za najšarmantniji evropski šlager da i ne govorimo – još traje euforija.

U moru stvari o kojima treba da se brinemo i zbog kojih korigujemo ponašanje, nalaze se i projekti koje je donelo novo doba umreženosti – nakon „Vremenske kapsule”, prvog antropološkog projekta na mreži hostovanog kod Yahoo-a, ovih dana zahuktava se najveća planetarna anketa ikada osmišljena i realizovana! Reč je o opštečovečanskim izborima, a glasa se za novih sedam svetskih čuda .

Budući da su stara nestala ili znatno oštećena zubom vremena (a pitanje je ima li koga kome su još zanimljivi premilenijumski graditeljski trikovi), na inicijativu fonda Bernarda Vebera, švajcarskog avanturiste, početkom milenijuma sastavljen je forum stručnjaka koji je imao da kandiduje 77 potencijalnih novih svetskih čuda. Veliko finale i rok za glasanje je 7. jul ove godine, a očekuje se da do tada pristigne ukupno 100 miliona glasova!

Egipatske piramide će tada, posle 500 godina, konačno da se nađu u društvu drugih svetskih čuda, svi se slažu da su predugo bile usamljene – sva ostala čuda sveta su još samo u enciklopedijama i skaskama: Zevsova statua u Olimpiji, Artemidin hram u Efesu, mauzolej u Halikarnasu (današnji Bodrum), Kolos na ostrvu Rodos, Semiramidini viseći vrtovi i aleksandrijsko čudo, svetionik Faros.

U trci za sedam veličanstvenih su Ajfelova kula, američki Kip slobode, Veliki kineski zid, atinski Akropolj i rimski Koloseum! Tu su još i čuveni Tadž Mahal, Maču Pikču u Peruu, Aja Sofija u Istanbulu, Kremlj i Crveni trg u Moskvi, velelepna zgrada Opere u Sidneju i nemački zamak Nojšvanštajn o kome smo i mi nedavno pisali. Naravno, sve to ne bi daleko stiglo bez fascinantnog unikata Ujedinjenog Kraljevstva, parka Stounhedž!

Sve ove veličanstvene turističke stanice nose sopstvenu poruku i proslavljaju atribute važne za čovečanstvo: civilizaciju i demokratiju (Akropolj), uživanje i patnju (Koloseum), izazove i napredak (Ajfelova kula), opstanak i istrajnost (Veliki kineski zid), zajedništvo i posvećenost (Peru), fantaziju i imaginaciju (nemački zamak), strast, intrigu, upornost, intelekt, duhovnu čvrstinu... Taman da nas podsete na ono što u svakodnevnom životu možda ostavljamo po strani!

Kako će nas videti buduće generacije, zavisi direktno od naših glasova. Ima mesta i za kreativnost: za svog favorita možete sami da smislite i predložite slogan. Šta čekate? Ukupno 21 kandidat iščekuje – vaš glas: new 7 world wonders! VOTE now

Jelena Jovanović

[objavljeno u Politici NM: 16.05.2007.]


2 коментара:

NaraYan је рекао...

Bash je lepa ova akcija sa chudima :)

Bez razmishljanja sam glasao,Bash se, nekako, lepo osecam zbog toga. Osecam se kao deo. :)
Izbegao sam tvorevine tipa sidnejske opere, kipa slobode, Ajfela...


Chudi me shto nema nekog Budinog kipa kao predloga a super je shto su piramide povuchene sa glasanja.

Takodje bi se trebao razmotriti predlog o uvrshcivanju Srbije u 8., 9., 10., i 11. svetsko chudo. :)

Unknown је рекао...

:)
Srbija je cudo, slazem se, samo ne znam da li je bas prigodno turiti je na listu, jos nije dovoljno prepoznatljiva. Ali za sledece glasanje za novih 7 sveCkih cuda ....:)) Mislim, drzte gacce!