недеља, фебруар 25, 2007

re:fresh - 7 habits



Ekskluzivnom serijalu je kraj.
Onaj ko je čitao Politiku i dodatak Posao četvrtkom, onaj ko je prilježno šuškao i pratio šta se na našim stranicama dešavalo od četvrtka do četvrtka, imao je prilike da se upozna sa ekipom ljudi koji – žive svoje snove.

Kada bi se svako od nas zaista zapitao po čijim programima funkcioniše, prema čijem planu, sugestiji, očekivanju (kazanom ili prećutanom), došao bi, možda, do zaključka do kojeg sam i ja došla: da živimo pod sistemom stega!
Ne mislim pri tom na onog Rusoovog divljaka što je sit civilizacije i zakona. Govorimo ovde o nametnutim impliciitnim pravlima življenja. Ako uzmemo da naš mozak ima sličnosti sa softverom, onda je moguće i reprogramirati ga!

Proces mišljenja se i odvija na bazi trasiranja novih puteva između hemisfera, putem asocijativnog niza, analize i sinteze, a ono što nam se dešava u životu ima veze sa našim najdubljim uverenjima.
Recimo da je to silogizam gde zaključak direktno zavisi od utemeljensoti pretpostavki!
Namerno kažem utemeljenosti a ne istinitosti jer je ovo multignostički svet u kome živimo – a to u kome smo, zavisi od naših premisa.
Živimo onako kako mislimo da treba, naši unutarnji zakoni su sistem, a očekivanja nam zaista određuju budućnost.
Ukoliko ovde postoji neki bag, i rezultat će biti manjkav.

Kako dakle ispraviti rezultate?
Tako što ćemo zaći dublje u sistem, i ispraviti ono što dovodi do rezultata kojima nismo zadovoljni. To znači baviti se uzrokom, a ne posledicom, i to je proces koji svako lično na sebi mora uradi.
Ako rešimo da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke, možemo te programe (imanentne pretpostavke na kojima se bazira ceo sistem mišljenja, odlučivanja, upravljanja, življenja, lične sreće i nesreće!) ponovo da napišemo. Da budemo sami svoj programer.

Jedno je sigurno: posle ove priče u 7 nastavaka mnogo toga više nije isto kao pre :)




1. navika, budite proaktivni!

2. navika - počnite od kraja u mišljenju

3. navika - prioriteti

4. navika - treće rešenje, obostrana dobrobit

5. navika - prvo traži da razumeš pa tek potom traži razumevanje

6. navika - sinergizujte svoja rešenja!

7. navika samoobnove - naoštri bwe tu testeru!

1 коментар:

Unknown је рекао...

Uu..Thank U! Work in progress!