понедељак, фебруар 05, 2007

Ortografski Zlocin Medju Prijateljima


Prosle nedelje slusala sam, opcinjena, predavanje profesora Sime Avramovica. Udobno zavaljena u prvi red sa clanovima Srpske Asocijacije Menadzera, pamtila sam sta je sve vazno kad nastupamo javno. Govor pre svega, iliti: cezura, cezura, cezura!


Bilo je mnogo simpaticno kada smo dosli do savremenih akcentoloskih trendova: cinjenica je da se tempo govora ubrzava, da se akcenti skracuju a postakcenatske duzine ukidaju, kao i da se to najpre oseti u najmodernijim medijima. Pauze su sve krace i nepostojanije. I jos svako svoj idiom nosi sa sobom ko znacku!

U pravu je prof. Danilo Golijanin (FranklinCovey Srbija) - Postali smo nestrplivi da slusamo, ali nismo nestrpljivi da govorimo. Govorimo kratko. Slusajmo malo duze!


A sa stanovista akcentologije, oni sto govore znaju to i ocekuju nestrpljivost, spremaju se unapred, pa skracuju svoj govor - i gde treba i gde ne treba!

Mnogo je smesno bilo, pricao prof. Avramovic kako je jedan od njegovih studenata na Pravnom, Zemunac, na ispitu umesto standardne postapalice ZNACHI, govorio samo CHI. Skratio covek uzrecicu, da se ne mu-CHI! „CHI ono, CHI ovo”....

Hhihihihi, tako na Nbgd, ne kaze se „Ima da se nacekam dok stigne taksi”, nego umesto toga stoji „Hocu d'umrem dok dodje KSI”.

Ksi-civilizacija!
:-)


Pitanjce: da li je Vuk, taj hromi Daba nase jezicke kulture, bio u pravu kada ja aplicirao pravilo Johana Kristofa Adelunga?


Pi–SHI kao sto govoris, citaj kako je napisano - upravo zato je srpski jezik tako lep i jezgrovit, pravopis savrsen - fonetski. Jednom glasu odgovara jedno slovo, makar - cirilicom. Latinicom ima jos i malkice digrama i nesto dijaktrickih znakova, tek da se razveseli papir (ili: sheet)!
Vaistiny, SVE je napravljeno tako da pisanje bude zabavno, zar ne?
Svi ti fontovi, pa boje, pa box of crayons...Ko je video - video je, one lepe srebrne Microsoft podnaslove na rubrici kultura lista Politika. Uh, ma ko ne bi drhturio od srece!


E pa ja stvarno-najstvarnije pisem kao sto govorim ;-)
If everything is grammar, where is the craft?


Pismenost je uvek bila trendy stvar! I cyber-pismenost, naravno, sa dozom samosvesti i namernog insinuiranog nicim izazvanog – malog ortografskog zlocina medju prijateljima.

Cista je nevaljalstina namerno pogresiti :-))) Aaaah....nista sladje za onoga ko druge poroke ne gaji.
Emotikoni, s druge strane, sluze da bi se prenele emocije. EQ je sve vazniji, cemu cudjenje...


PiSHI kao sto govoriSH. Sa osmehom!
Citaj kako je napisano, indeed :-)


Ea, sto kazu novinari Politike:
Dji-djenja!

Нема коментара: