петак, децембар 07, 2007

TRENDWACHING: HR on Crossroads


Heh...Necu da ponavljam ono sto vec ima na webu (izvestaj na Infostudu, takodje i na Naslovi.net, samo da kazem da sam se tek danas pomalo odmorila. I jos nisam sve privatne a obecane poruke odaslala...tek poneki intervjuic i saradnjicu i kaficu potvrdila, a za ostalo cekam na parce slobodnog vremena (sutra opet na seminar).

Izdvojicu samo zakljucke HR konferencije, onako kako je islo u press release-u.

HIghLight: ZASTO HR NIJE ISTO STO I KADROVSKA SLUZBA.

HR odeljenja, zakljucak je konferencije “HR na raskrscu”, iako su nasledili nekadasnju kadrovsku sluzbu, predstavljaju znacajnu i sistemsku promenu u nacina rukovodjenja, upravljanja ljudima i ciljevima kompanije, sto zahteva promenu pre svega nacina razmisljanja i pristupa zaposlenima.

HR odeljenja, pored selekcije kadrova i administartivnog dela, imaju ulogu nosilaca promena, treba da komuniciraju te promene interno i budu agenti promene u kompaniji.

Isto tako, oni koji se bave ljudskim reusrima imaju zadatak da pripreme zaposlene na to da su promene USLOV opstanka i pomognu im da se na njih adaptiraju.
HR odeljenja imaju ulogu razvijanja odgovornosti i povecanja produktivnosti i efikasnositi svakog posebnog sektora, oni su tu da povezu timove i ljude, olaksaju i ubrzaju procese.

Zaposleni u ljudskim resurisma imaju zadatak promovisanja koncepta STALNOG usavrsavanja (popularni “lifelong learning”) i tu su da koncept i konkretno podrze odabirom i organizacijom eudkacije i treninga za zaposlene.

Zakljucak sa panel diksusije drugog dana konferencije na kome su ucestvovali Snezana Bogdanovic iz Ministarstva rada, Milos Miric iz Foruma stranih investitora n i Dusko Vukovic iz Samostalnog sindikata gradjevinske industrije (iz Unije poslodavaca nisu se odazvali pozivu za ucesce) rasveteljeno je da HR ima ulogu i interne komunikacije i amortizera i medijatora medju sindikatima, poslodavcima i zaposlenima.

Konacno, uloga HR je kljucna kad je rec o STRATEGIJI kompanije, dugorocno.
Zato to nije isto sto i nekadasanja kadrovska sluzba, mada je njen prirodni nastavak.
HR je tu da vam omoguci da date svoj puni potencijal i da pravi covek bude na pravom mestu.
To je, slozicete se, savim drugaciji nacin razmisljanja - ne servis kompanije, vec menadzment i liderstvo koje podstice i inspirise, i deluje kao katalizator u procesima i odnosima u kompaniji.
LJUDI su srz svakog posla.

Ono sto se meni posebno dopalo, a o cemu dosad nije bilo reci (bar ne javne) je ono sto je istakla Snezana Samardzic Markovic koja je otvorila HR Konferenciju 07: HR na raskrscu:

Preduzetnistvo je presudno za podizanje kapaciteta za inovacije i preuzimanje odogovrnosti I aktivno ucesce u drustvu. Medju million mladih (racunajuci doba od 15 do 30 godina koje je obuhvatilo istrazivanje ministarstva) od kojih je 700 000 zaposleno, 80 odsto radi za drugoga”, rekla je Samardzic Markovic.

Detaljne rezultate istrazivanja Ministarstva, kako je najavljeno, ocekujemo na prolece..


Cheers! :-)

Miss C.


HR konferencija 07, Hyatt


stage is yours :)


networking vecera

Нема коментара: