субота, јануар 26, 2008

Zivot & prikljucenija : navijacki mentalitet


Srbi su narod proaktivan: cim se rode, za sebe biraju najvise ciljeve. Ko kaze da ja sutra (dobro, ne ja ali...) ne mogu da postanem selektor, ili sef drzave ili patrijarh?
Ok, ok, za ovo poslednje ne znam da li se neko bas otima...


User-generated content pokazao je nasu stranu: prosto volimo da navijamo, ja protiv vas, mi protiv njih, oni protiv svih...ako odete na YouTube ili pogledate ko vodi na Alexi, videcete o cemu pricam - trazite da vam rangiraju strane po posecenosti.
Na jednom forumu koji je kao popularan a ima toliko bedan interfejs (zaostao iz 90tih) ali mnogo poseta, sve nas koji ne glasamo za ***** zovu judeo-liberalni tajkuni.

U tom crno-belom svetu nema vise mesta.

Sve je win-lose, odnosno ako ja dobijam- ti gubis. Ako ti izgubis, ja sam na dobitku. Komsije, krave, cvece, pcele, ptice...birajte!

I mediji takodje podgrevaju tu sliku: nece da stave u novine ono sto nije provokativno, pa ako nije (a retko kome je vest da ako je kolac veci svi ce od toga imati koristi), naprave da bude, izvuku iz konteksta, izbace deo koji je balansiran i koji kaze da ima i druga strana novcica, i da mozda djavo nije tako crn...!)

Mediji kreiraju mnenje, vaistinu.

Servirajuci crno-belu sliku (mi protiv njih, vecito antiprotivni svemu, nereseni sukobi od Kosovskog boja naovamo, prevrednovanje i ponovno ispitivanje svega i svacega...) i taj win-lose sistem uparenih antagonizama idu na prodaju, na emocije...Zato su izbori postali stanje svesti (!) bas kao i Kosovo, a SRBIJA...hahaha, Srbija je dijagnoza.

Heh...Zemlja vecite tranzicije.

Oni koji znaju da ima resenja i puta (when there is a will, there is a way), i mogu da pogledaju iza te (iskrivljene) slike, znaju da se o tome da su stvari moguce ne prica mnogo u javnosti.
Promene su takodje moguce. Sta vise, moguce ih je ubrzati. Eto vam Telenor reklama, ako meni ne verujete :-)

Sto se (opet) mene tice, pre neku godinu bila je vest da postoji win-win sistem poslovanja, upravljanja, zivota. Nije bas da nam spada u mentalitet, ali da ovakva saznanja menjaju DNK i prenose se u nasledje, verujem. I na stranu sto se taj pelcer teze prima (kod nas, za razliku od sveta, te knjige jos nisu bestseleri, a ne vidim zasto...), moguce je kreirati klimu takvu da bude pogodna, i za investitore i za korisnike, i za preduzetnike i za...za sve. I to brzo. Eto vam primer grada Beca.

Ovako, verujuci onima koji od nase podeljenosti zive (sta bi bilo kada bi sve stalo na jedan dan?!) proaktivnost se lako pretvara u qqanje. Nemoguce ovo, neizvodljivo ono...izgubi se ta nasa takmicarska zica i ti visoki ciljevi.

Vecina, cak i od vas koji citate ovu cyber-kolumnu, nastavice da budu dobra deca i da pokusaju sve sto im se servira.

Ono sto ohrabruje je da se drugaciji pogled na stvari (a od toga zavisi sve) lagano pojavljuje - i u medijima.

PODRSKA. A ne obeshrabrivanje.

PRICA o tome da se moze poceti od nule i uspeti.

Dokazi, primeri, poslovne uspesne price...To je ono sto nam treba - novi idoli.

Jeste, u guzvi je uvek toplije (Kosovo, izbori, nema dobrih radnika, nema posla...) ali to prosto nije ISTINA. Ili: nije cela istina. Lako je, s takvom slikom sveta, ne raditi nista, tj. praktikovati nerad.

A Srbija je postala taaako dobar izgovor, zar ne? :-)

To je ujedno i odogovor na pitanje zasto se himni jos zvizdi - vecito neki los kontekst...
Navikli smo da se Srbija znaci nesto - lose. Nekim citaocima je cak neprijatno kad vide onaj gornji potpis - the Serbian One.
Pa zasto naglasavam...
Pa jel boli? Pa boli! Taman se covek preda samozaboravu na webu, kad ono...!!

PITANJE:
Jeste li probali nekad da uradite ono sto je BOLJE a ne ono sto je LAKSE :-)



"World we have created is product of our thinking.

It cannot be changed without changing our thinking."

ALBERT EINSTEIN

4 коментара:

mileusna је рекао...

> Jeste li probali nekad da uradite ono sto je BOLJE a ne ono sto je LAKSE :-)

Svakog dana :)

Unknown је рекао...

:-)
Onda ces da izadjes na televizor, mame mi :P

mileusna је рекао...

E već sam bio! :) Eto vidiš, u pravu si...

Unknown је рекао...

biJo na televiZoru, ovde si na webu...
znam ja gde nisi biJo, ima da te vodim tamo :P