среда, март 28, 2007

Managerialism




„Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed...every morning a lion wakes up. It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death. It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle...when the sun comes up, you'd better be running.”




Svakog jutra u Africi probudi se gazela,
i zna da mora trčati brže od najbržeg lava da ne bi bila zaklana.

Svakog jutra u Africi probudi se lav,
i zna da mora trčati brže od najsporije gazele da ne bi umro od gladi.

Nije važno da li si gazela ili lav.
Kada svane zora, bolje da odmah počneš da trčiš”,

(afrička poslovica na zidu fabrike u Kini, powered by Nike)



Trčimo li svi ka istom cilju?



Na naučnom skupu SAM-a održanom u ponedeljak na Univerzitetu Singidunum, pričalo se o novim tendencijama u menadžmentu. A trend je - promena.
Promenama je potrebno strateški upravljati, pre svega ih treba ubrzati i povećati nivo konkurentnosti proizvod tako što ćemo mu dizati kvalitet I učiniti ga novim, aktuelnim, poželjnim! Tržište je nestabilno, okruženje sve složenije, a zahtevi stejkholdera sve veći. Onaj ko se adaptira na promene i inicira ih u ovoj tranziciji od industrijskog ka društvu znanja – napraviće dobar posao .

Srbijom vladaju menadžeri, i to na svim nivoima, od najnižeg do najvišeg.
Možda nije zgoreg podsetiti da je to jedna džoker reč: kao što je nekada u staroj ekonomiji njegovo veličanstvo bio Radnik, sada je to Menadžer.

Stvarno nezgodna moda!
Pre neki dan uhvatila sam sebe kako razmišljam, dok šetkam po kuhinji i hrabrim jaje (novo vreme nosi nove običaje, meni je podsticanje akcije postalo default, tako da sam uhvatila sebe kako stojim pored šporeta i motivišem svoj doručak rečima „Ajde, jaje, skuvaj se”. Heh....) kako sam ja u stvari, između ostalog i kitchen–manager!
Šta fali...nije teško... tu i tamo neki motivacioni govor za povrće, malo beskompromisnosti sa pokojom bubom što zaluta (tek da se zna ko je glavni!), usklađivanje resursa sa misijom kuhinjarstva, preraspodela i, ako treba, nova sistematizacija...Ih, ma ko će bolje to uraditi od mene!
I naravno, pohvale za organizaciju i efektivnost idu na moj račun, o da! :-))

A šta je u stvari Menadžer?

To je pre svega intelektualna odrednica za knowledge-based economy jer ova vrsta radnika poseduje i koristi pre svega znanje iveštine, a ne snagu kao ranije, ili silu i neku vrstu nametljivog autoriteta.
Njegova moć počiva na delima, na rezultatima koje pravi, na odnosima koje stvara, na znanju i principima koje ima i šeruje. On mora da ima širu sliku, i da deluje u skladu sa vizijom i misijom kompanije. Po običaju je timski igrač, dobar organizator i što je najvažnije, kadar da misli svojom glavom jer zna da mu ta njegova a ne neka tuđa glava donosi hleb svagdašnji.
Zato treba da je posvećen doživotnom učenju i usavršavanju, da ne kažem, da živi po EU agendi :-)

Malo li je na ovu skupoću?

2 коментара:

Nina је рекао...

Dok domacica obavlja kucne poslove uci osnovne principe menandzmenta. Kad bi jos to mogli da stavimo u CV :)

Unknown је рекао...

:)
Mislim da jednog dana napravim vezbu: najsmesniji poslovi koje ste radili (obicno usput). Sigurna sam da bi tu bilo svacega!


aham...u potpisu: francuska sobarica u ostavci :)

(nisam sigurna sta je tacno ovaj french-based manager, ali mislim da ima kratku suknju i nosi mashne. Pametnome dosta!)