субота, март 24, 2007

Small Talk in Library of Celsius



Celzijusova biblioteka danas pokriva jedno veliko parce neba, kada se gleda odozdo. Sta li se tamo desavalo, kakvi su se razgovori vodili, da li se shushkalo, o pitanjima etosa i etnosa u tom zutom kamenu toplom od maloazijskog podneva?

O cemu li su cutale Arete, Enoja, Episteme i Sofija? Da li je bilo stvari (issues) pred kojima se moze samo cutati?

Kako se tada negovala radoznalost? Da li su 4 dame sedele kod prozora, ucickane, i zverale napolje? Mozda su slale glasnike....Ili kakvu nevaljalicu sluskinju da u prolazu uz sir, masline i mirtu pokupi i frishke vesti o nekim tudjim, vrucim, storijama?
Mozda su imale poneku tetku iz Bosanske krupe da im prepisuje lifestyle recepte: „Za zenu je vazno da radi i da bude bude ve-se-la! Nikad ne znas koja te sreca ceka iza ugla!”

Mozda su se, usred Celzijusove biblioteke, sasaptavale o usponima i padovima kraljeva koji su bili i koji dolaze...u nekoj mirisljavoj tami, u danima ranog leta, uz dobro aleksandrijsko vino i ekskluzivnu sminku jedva ugrabljenu iz kargoa najveceg broda iz Egipta. Mozda su kovale planove dok su pravile frizure, mackale se pomadama i puderisale prahom od mrvljenog roga nekog zalutalog divljeg podunavskog jednoroga.

Mozda su Celzijusovi rezidenti i mezimice – citale knjige?

Mozda su tako negovale radoznalost: kroz stalno usavrsavanje i diskusiju.
Danas, ove 4 dame bi uzivale: sve je u ovom veku copyleft i shareware!
Efezana vise nema, ali je efesko pivo svuda prisutno, brendovi su mocniji od vlada i prisutniji cak i od informacija! Multinacionalna sredina je postala default, a multikonfesionalnost oznaka dobrih manira.

Nista im ne bi falilo.
Verovatno bi, u stvari, bile vise online nego napolju!
Znam, znam...sad ce poklonici Funky Business-a reci kako je cak i Pikaso rekao: „Kompjuteri su dosadni. Oni samo daju odgovore! “

Da, ali sada su vazna prava pitanja: od njih zavise pravi odgovori.

Efezani su znali na koje je pitanje odgovor najhitniji, i srocili su ga u prvi advertajzing na svetu, urezan u kamen plocnika.

Eh...moreplovci i sajbernauti su like-minded sudeci po interesovanjima :-) Sigurno nas ima jos...cela jedna planeta!

Нема коментара: