петак, децембар 22, 2006

Zastarela IT oprema: Anatomija kule od karata

none

Nasa sekretarica danas je milioniti put opsovala a i ja sa njom!!!


Racunari su, izmedju ostalog, krajem ove 2006. godine, gori nego ikad: mom je puko eXplorer (inace, iz IT sektora PNM-a kad su videli na cemu radim, postavili su dijagnozu: ovo vam je, koleginice, nesto izmedju pentiuma jedinice i dvojke, ne vidi se, nepoznate je marke!).

Ali tu nije kraj: kolega iza mene, sa cijeg sam kompa juce skidala copyleft slike (jer moj ne radi), imao je danas straaaashan problem koji se sastoji u sledecem „neko je sa mog kompa ishao na sajtove na koje ja nikada nisam ishao”.

:)
Sta reci...majkumu.

Dva kompa s moje desne strane nemaju izlaz na internet uopste, onome iza fali mishko (neko ga iskopcao i odneo), a ostali su zauzeti.

Sta ja da radim danas bez interneta?

Sve sam poslove zavrsila, i sledeci datum za koji bih mogla da pisem je tek – 11. januar. Da mogu na web po inspiraciju, ne bih oklevala :)
Ali posto ne mogu, a sledeci razgovor (za Nekretnine koje ce izaci 12.1. 2007!) mi, nazalost, nije danas nego tek od nedelje, tako da nemam nista pametno da radim!

„Komp mora na reinstalaciju”, zlokobno su mi rekli u help-desku preko telefona :(
Desavalo se da tako odnesu i nikada ni ne vrate racunar, ili da se ceka po 2 meseca...uzas!

Prirodno, kopirala sam svoje fajlove (prethodno sam morala da pozajmim usb od giga, i da pregovaram ne bih li negde privremeno udomila svoj folder - siroce :( Nije lako, svi kubure s memorijom!).

Onda je dosao gospodin sa 8.sprata i poceo da se raspituje sta kopiram, gde cu to da stavim, ciji je stapitj (USB), i tako dalje...samo zato da bi mogao da trenira strogocu i da kaze kako ce OBRISATI ono sto je prvobitno obecao da ce sacuvati, a to je taj moj JEDAN folder na D particiji.
Eto, moze mu se. A obecao je da ako sve spakujem u 1 folder i oznacim ga, da ce to da ostavi! Posle je ipakpristao da ne obrishe, sacekacu ponedeljak da vidim


Dozlaboga je cudno ovo zamesateljstvo. Usput, opet se prica o otkazima...Stedi se i na toalet papiru i tecnom sapuno, ako je verovati nasoj sekretarici da toga nema zbog „racionalizacije troshkova”.

Ali sta reci...ovde novinari jos uvek pisu „sumLJao sam” i pisu vesti u prvom licu „bio sam na konferenciji, video sam, doneli su nam, pokazali su nam”......i sta onda ocekivati?

A svadjamo se, i to opako, zbog neispravne opreme, sumnjice se ljudi, dizu ton i preganjanju...jer u 2007. ulazimo sa krntijama od racunara i stampacima koji rade samo kad je su svi racunari povezani na njega ukljuceni.
Treba li reci da nemam u redakciji telefon. Cim izadje do wc, nekiod nas svoje aparate uredno zakljucaju (btw.nije rec o realnim potrebama za tim, jer NIKADA u Dodacima nije bio prevelik telefonski racunm osim JEDNOM, pre oko 3 godine, kada smo svi zvali sa jednog jedinog telefona...To je bilo dok jos nisu pristigle kolege iz ugasenih novina i magazina, pa je , O SRECE, svako sa sobom doneo svoj telefon!)
Zato ja obavljam mejlom intervjue. Ili uzivo, naravno.
Fiksni telefon i televiziju cak i kod kuce ne zarezujem, prosto su mi antipaticni i retrogradni ti aparati :))


To je cena suvog profesionalizma: nikome od nas nije bitno kakav mu je racunar, dokle god RADI. Vazno je da se okrece, nevazno je da li je kec ili bentli...:) Ne stizemo da primetimo! A kad stane, onda shvatis...kula od karata.

Ja sam, btw, komp za kojim radim oduvek stavljala na raspolaganje svima, znam koliko smo kilavi s opremom...a onda sam jednoga dana uhvatila sekretaricu kako mi revnosno BRISHE sent items u Outlooku!
Nemam ja tajni, dalkeo bilo, sve je ovde posao, nije mi smetalo ni kad sam zaticala ukljucen komp i podignut i otvoren Inbox....tek nakon ovog nasilja nad mojim mejlovima, stavila sam password - na Outlook samo, naravno. Kolegijalno je da ostavim ostalo slobodno, zar ne?


Letos mi je jedan sjajan kolega potpuno oporavio to milo chudovishtance od kompa, bogami je trajalo celo popodne. I tom prilikom je primetio, kada sam trazila da mi da imena i lokacije onih koji rade na josh vecim krshevima ne bi li smo se medjusobno teshili - najbolje racunare imaju oni koji ih najmanje koriste.

heh

9 коментара:

Анониман је рекао...

Kad vidim da neko koristi Explorer peticu(!), stvarno mi bude zhao... Zamislim nekog malog klempavog Rumuna kako zhmicka u 15'' monitor i nabada po pozhuteloj tastaturi.

Unknown је рекао...

a pa jeste :)
Mislim, nisam klempava, al sam chupava!
I nisam Rumunka ali ...kad porastem bicu Moldavka ;-)


Mah...tastatura je nemacka i nije zuta.
Moje malo rashodovano srce je danas stiglo u redakciju na pola sata, pa opet otislo gore (neko ko ga je reinstalirao gore na osmom, znam i ko - bestraga mu glava **&#$%&%$@!!!, malo se zaigrao, pa je sad chudovistance u jos gorem stanju nego sto je bilo!).

A taman sam se obradovala sto ce da mi ga vrate danas :(

Po ZAKONU O RADU, i po publikaciji koju je stampalo Ministarstvo rada & inspekcija, POSLODAVAC je DUZAN da obezbedi opremu za rad.

Анониман је рекао...

dajem ti komp na zajam, daj adresu da ti posaljem (ali da vratis posle upotrebe...vazi?) :P lol

Unknown је рекао...

Naravno! Nije to toalet papir pa da ne moze ponovo da se koristi!
:)

Анониман је рекао...

pa tako mi i treba kad ne gledam sta pisem, da sam samo izostavio rec upotrebe...ali ko danas ima toliko vremenea, mozda neki i imaju, ja nemam...

a adresa :P lol

Анониман је рекао...

xexexe...

rado bih ti poslao ali su preveliki.

ima neki pIII compaq (desktop, mali ali kako da ti posaljem? da posaljem city expressom potrajalo bi 3-4 dana)

a kako da znam da ces stvarno da vratis. vidi... posle ti ne mogu nista, a da te jurim, nije to za mene. zaista bih ti poslao (plati troskove puta).

a ja sam...pa nema veze, samo jos jedan cyber-bla,something-something...

Unknown је рекао...

Kako hoces, mozemo i da se vidimo, meni je ok, i bas me zanima ko si!
Jel iz Bgd saljes? Ako je tako, ondaK je bzvz, lakse je taksijem i manje kosta nego DHL ili City.

Aaaa... ti hoces neku garanciju....OK, kazi sta je to sto bi te zadovoljilo, koja vrsta uverenja, i dogovoricemo se.
Ako hoces i pismeno uz advokata, moze i tako, samo reci, sta ti odgovara?
;-)

Анониман је рекао...

sorry :( nije radio B, ili ja nisam mogao da pristupim.

sorry, opet :) , nisam iz bgd-a.

"provincija" kako bgdjani vole da kazu (puni su predrasuda, a ovamo non stop potenciraju kako su "provincijalci" u stvari puni predrasuda (mozda i jesu, ali samo oni koji odu/presele se u bgd, sto je btw, veoma cest slucaj u poslednje vreme). ja sam iz Krusevca i vec su probali da me odvuku u bgd mnogi, ali ja se nedam i nikada necu pristati na losu betonsku dzunglu zvanu bgd :) ne svidja mi se pa to ti je. znam, znam, ima i dobrih strana, ali mnogo vise je onih "bljak".
Dakle, znas odakle sam, pa tako nista od "oci u oci" susreta :) nazalost, nema se vremena (jedva nadjem i za ovo malo na tvom B-gu :(

nisi silly :), stvarno sam hteo da posaljem na zajam, ali sad ukapirah da se salis ili ti je komp u medjuvremenu sredjen, jer B-gujes kako vidim redovno.

moja slika je na icq.com (trazi icq br. 81768618, samo je malo zastarela, sada imam bradu i duzu kosu :) lol.

Unknown је рекао...

Beograd i nije neka dzungla, ne znam...mislim nasho si lava da pitas :)))

Ali znam kakvo je raspolozenje uzvan Bgd, treba sad nekako dokazati (sic!)da NIJE cela Srbija predgradje Beograda.

Stvarno za sad nemam ideju kako da dostavis iz Krusevca komp. Ali smislicu nesto, obecavam!

HVALA na ponudi, iskreno.


(btw. pa nije 3 ili 4 dana toliko ni puno, kad malo razmislim...:)

ps. sto se tice „redovnosti” - blogujem s posla, nista ne pitaj, ostajem prekovremeno zbog toga. A i nije bas redovno...imam ja stosta da kazem jos, ali ne postizavam :(