недеља, октобар 05, 2008

NOVI KODEKS: ponašajte se kao gejmeri



Pet ključnih karakternih crta pokazale su se u 21. veku korisnim u poslu isto kao i u onlajn igrama.


Menadžeri bi trebalo da podstiču svoje zaposlene da usvoje mentalitet gejmera. Konkretno to znači:

1. Gejmeri idu na rezultat i obožavaju da budu evaluirani, čak i da se porede međusobno, i to kroz sistem poena, rejting, titule, ili neku eksternu metriku. Svet igara je svet meritokratije.

2. Razumeju snagu koju nosi različitost i to da jedna osoba ne može sve sama da uradi; svaki igrač je po definiciji nekompletan i treba mu dopuna. Pitanje "koliko sam dobar" i "koliko sam pomogao grupi" - ključna stvar je tim, ne individua.

3. Oni cvetaju usled promena - u igri nema ničega konstantnog. Oni su kadri da doslovno transformišu svet koji su nasledili. Oni ne upravljaju promenama, oni ih kreiraju.

4. Na učenje gledaju kao na zabavu. Cela zabava tokom igre je u tome da se nauči kako prevazići prepreke.Sadašnji uspeh je alatka za uspešno rešavanje problema u budućnosti.

5. Oni izazivaju konvencije — gejmeri često istražuju radikalne alternative i inovativne strategije, čak i kada su uobičajena rešenja prisutna i poznata.



IZVOR: Conversation Starter > The Gamer Disposition

5 коментара:

Анониман је рекао...

@Miss: Bravo, bravo. Tako je u stvari jednostavno. Ali baš zato je nužno da nas podsetiš. Zamisli kada bi u kompanijama postojao day off (subota, petak popodne) u kojem bi prijavljeni zaposleni po timovima igrali neku stratešku igricu :))
WOW... npr. Age (ja ga obožavam).
:)

Unknown је рекао...

@ Dragana
dobra ideja :)
Mozda ne bi bilo lose kao team building aktivnosti uvesti igrice? Cisto da se lakse implementira ovaj pozeljan mentalitet.


PS. Ja bih jako volela da neko mari ako stavim u CV da mi je Diablo igra svih vremena :)

prokka је рекао...

Sjajno sjajno :) Baš ću da predložim ovako nešto u mojoj firmi da vidim kakva će da bude rekacija. Da igramo nešto po dogovoru preko mreže to bi mogla da bude sjajna zabava :)

dukenukeme је рекао...

ovo je jednostavno ... neverovatno :D

baš kao da je opisan linux comunity

samo umesto 'gejmeri' svuda replace
'linuxaši' i 100% potrefljno bez
gubitka smisla :)

erepublik је рекао...

Poziv za pomoc svim gejmerima iz Srbije da se prikljuce i pomognu eSrbiji u igri eRepublik... u toku je rat sa Hrvatima i okolnim zemljama, treba nam pomoc pod hitno, sacuvajmo elektronsku Srbiju!

Uclanite se preko

www.esrbija.co.nr

jer uclanjenje preko tog linka dobosi "gold" gradjanima eSrbije!

Pozdrav srpskim gejmerima.