понедељак, октобар 13, 2008

WEB PUTOKAZ - BLOGOSFERAŠta treba da zna onaj ko želi da počne da bloguje? O čemu treba da vodi računa pre nego što klikne PUBLISH na svoj prvi post?

Blogosfera je otvoren sistem. Iako otvoren, on ima svoje uzuse i svoja pravila. Na sreću, i ona su stalno-u-nastajanju & revidiranju (filolozi znaju za termin "otvoreno delo").
Ipak, evo nekih.Stara dobra "opšta mesta":


1. Blog je sjajna alatka da uvećate svoju vidljivost i svoje kompanije
2. Putem bloga možete sresti i upoznati mnoge sjajne ljude
3. Sharovanje podataka uvek je dvosmerna ulica, i što više dajete više ćete dobiti
4. Blogosfera vrvi od pisaca i čitača. Vrlo je verovatno da ćete u mnogo slučajeva imati blagonaklone reakcije. Ali od onih koje budu negativne, najviše ćete naučiti.
5. Prvi rezultati skoro nikada se ne pojave odmah. Ako ste skriboman ili STVARNO imate nešto da kažete svetu, ovo vam neće smetati ;)
You GOT to know how :)


1. Budite RELEVANTNI. Efemerna proza, recepti, gedžeti, politika, putovanja, umetnost...sve dolazi u obzir.
2. Targetirajte svoje pleme istomišljenika. Ili ga pronađite - time što ćete biti ultimativno relevantni.
3. Ne plašite se da kažete to što imate, da citirate i linkujete. Ipak, ostanite pozitivni koliko god je to moguće - jedino tako se stvari mogu promeniti na bolje, a ne na gore.
4. Ne plašite se da koristite alatke koje pružaju blog platforme; kačenje slika, blogrole, vidžeta ili ankete (poll-ovi) učiniće vaš blog atraktivnijim a vas pametnijim ;)
5. Pratite statistike poseta blogu - u proseku oko 10 puta više čita blogove nego što ostavlja komentare.


i ne manje važno....


Klopke u blogosferi


1. Blogeri nisu novinari i neće uvek biti objektivni.
2. To što sada svako može da "komunicira poruku" ili "izveštava" ne znači da to radi dobro; uvek će postojati potreba za profesionalnim PR-ovima i novinarima.
3. I kod nas i u svetu još uvek su retke kompanije koje blagonaklono gledaju na blogovanje. Izuzetak je IT industrija i bliske joj (Sun, Microsoft, A51, Veza.biz..) ali se još nisu stekli uslovi da se blogovanje proglasi masovnim pokretom. Odnosno: oni koji rano rane dugo će čekati da (svima) svane.
4. "Uzgajanje ljubičastih krava", pamet, humanost i genijalnost u blogosferi neće umanjiti količinu gluposti na svetu. Dobar blog izaziva zavist - računajte na to pre nego što ga podelite sa kolegama.
5. VAŽNO: Blogeri mrze spin isto kao i da budu spinovani.
Po svojoj prirodi blogovanje je demokratsko i promoviše slobodu javne reči.SPECIJALNI DODATAK: preuzmi besplatno knjigu "Blog osnove"(na srpskom)

4 коментара:

Dragana Djermanovic је рекао...

Eto, korisno i pitko kao i sve uvek.
Ali šta ja to pišem?! Pa po tvojoj logici dear Miss, od mojih (gotovo uvek blagonaklonih) komentara nemaš neke koristi? Tj. nećeš od njih naučiti :) kako kažeš.
Ali istina je zaista, nezgodna pitanja i oštre reči oštre i naš um. Komentarisanje na blogovima bi tek mogla da ti bude posebna tem ;)
Mogla bi svašta zanimljivo (opet) da kažeš.
U potpisu:
Ona od koje ne učiš, ali je srećna jer je pretplaćena na tvoje postove ;)

Miss J је рекао...

A, ne draga koleginice - vaš blog je jedan od najboljih i najstručnijih u blogosferi, kapa dole za studije slučaja i precizne analize :) I hrabrost, Dragana, definitivno.

A o nezgodnim pitanjima & nezgodnim odgovorima online ili offline...ah. To je sad drugo nešto, treba li ili ne treba biti provokativan i pomalo kontroverzan.
Ja mislim da je to nužnost, ne možemo se uvek i svima dopadati i to ne treba da bude ničija ambicija.

6460nj4 је рекао...

Amen! :)

Jelena Jovanovic је рекао...

ispravka
"Blogeri mrze spin isto kao i da budu spinovani " - netačno. Nekima je spin jedini alat. Većina ga mrzi.
Čuvajte se hejtera, zloupotrebiće ovol...