понедељак, март 31, 2008

O knjigama i muzici

Da li vam se nekada desilo da nekoga diskvalifikujete jer voli knjige koje vi ne volite?
Ili da vas osvoji naprecac samo zato jer obozavate iste stvari?


Jeste, mozda zvuci malo snobovski, ali, ako su knjige nacin da se prenese iskustvo, onda nas definitivno menjaju. Znaci da je VAZNO.

Isto je, sto se mene tice, i sa muzikom: nikad nisam mogla da budem u vezi sa nekim ko ima disparantan muzicki ukus. Npr. od onih sto slucaju Zdravka Colica nikad nista dobro nije doslo :)) Isto i sa Ljiljanom Habjanovic...

S druge strane, zbog neke 2 ili 3 knjige koje bas-bas volim stekla sam 10 prijatelja! Necu vam reci koje su, pogadjajte koje od pobrojanih imaju navise sledbenika :)

Precica do razumevanja, definitivno, kada je rec o SF literaturi ne postoje granice izmedju ljubitelja SF-a. I bajkama je slicno - ovo je rizicno, ali ko prizna da u njih veruje, moze mnogo da dobije!!

Koje knjige volite? Sta vas pokrece? Sta slusate ujutro dok pada kisa? A nocu? Sta kad radite - jel vam prija muzika? Tragate li po webu za knjigama? Za esejima, objasnjenjima? Za clancima u PDF :)
Ili vas vise zanimaju istrazivanja, think-tankovi, najnovija naucna oktrica?

Ili ste skoz otisli u tri lepe pa na zurkama razmenjujete FaceBook i MySpace profile :))???

15 коментара:

Unknown је рекао...

hm...pa dobro hoce neko da napise kojem li se carstvu prikloniti :)
Slobodno je dopisati sta vam je volja.

Terminous је рекао...

Naravski. :) (mrzim dial - up)
Desava mi se da prestanem da slusam neke izvodjace ako ih slusa neko koga ne volim previse, osim kada su u pitanju bendovi koje volEm volEm. Ako naletim na nekog da voli slicne stvari kao i ja, prvo pomislim da toj osobi mozda fali koja u glavi, pa mi namah bude simpa. Mnogo volim stripove. Prijatelj mi je poklonio za Bozic Bleksada, sjajno delo dvojice Spanaca. Em sto volim noir, posebno onaj momenat kada pada kisa, a neka smek smek muzika dopire iz gramofona... Em sto volim Spance i Latinoamere - Borhes, Sabato, etc. Nisam citao beletristiku sto godina, a uzeo bih Baudolina da citam. Slusam trenutno Cold War Kids koje vucem na USB - u koji je dotrajao i na izdisaju je. Volim da listam casopise koji se oslanjaju na vizuelnu dopadljivost, da ih ne imenujem, a po zvanju moram da citam i akademske pisanije. Dajem carstvo za dzin-tonik, i konja za crno bavarsko pivo, po mogucstvu toceno. :)

Анониман је рекао...

Pa, je l' smem sada da kažem, pa da mi više ne dolaziš na blog?

Volim dobre knjige, mnogo ih je. Moj adolescnetski period obeležio je Lovac u raži (prevod Dragoslava Andrića, obavezno), početak zrelosti romani Milana Kundere i Markesa. Posle je sve išlo svojim tokom. Stvaštar sam što se tiče knjiga. Trenutno sam u mazohističkom stanju - čitam Velikićev Ruski prozor. Muči on mene, mučim ja njega, pa svejedno, uživam.

Muzika, tu sam zastranila. Najbolje pravim veliko spremanje uz Karminu Buranu, Štrausa slušam kada je jako toplo suprtono celom svetu koji ga luša samo 1. januara i uz njega, veruj mi, odlično seperu prozori, ali u svemu ostalom sam jako zastranila, sviđa mi se hip-hop, gangsta rap i novi nemački džez :)))

Eto, pa kud puklo da paklo.

Miss Cybernaut је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Miss Cybernaut је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Miss Cybernaut је рекао...

aaa....za najhrabrije lizalica! Prva tri koja se jave (tj. jos jedan, dobice poklon!
Linija otvorena...!!:)

@terminus
jao taj tvoj noir tako dobro zvuci!!
A za muziku, ZNAM. Videla na LastFM cime se bavis :)) Ima tamo opcija vodjenja muzickog dnevnika, PRISTUPI :)
aaa...
a jel razmenujes nikove :)

@Mooshema
AKO SI MISLILA DA CES ME SE TAKO LAKO RESITI, GRDNO SI SE PREVARILA :) E bas mi se svidja tvoj blog.

nego, jel "Lovac u razi" neka sexy knjiga?? Ja nekako to uspela da preskocim - znam da su je procitali svi decaci u razredu, i posto su je hvalili, ja zkljucila da nije za mene (frustracije iz Osnovne, hihihi...)
SUPER za klasiku! Ja obozavam barok , a bogami i Monteverdija, sada kada je prolece konacno! Barok kada pada kisa, a Monteverdi kada pisem a imam tesne rokove :)

jao D. Andric je supeeeer...! Moracu negde da nadjem Ogdena Nesha.
hihihi....
"cak u Tibet zivi lama,
nema tata nema mama..."
:)


(uz ovo super ide lagana UK elektronika...npr, ajd i ja da se odam - Airport One i Chicane, njanj...)

Terminous је рекао...

Jos ne, uglavnom jer ne i izlazim nigde. :) ADSL, konacnooo... :))))

Анониман је рекао...

u svemu ovome ima dosta smisla :) lično ne znam da li bih mogao da diskvalifikujem nekoga ko čita literaturu koja mi se ne svidja (ne ubrajaju se žuta štampa i "ljubići") ali u 99% slučajeva nemam šta da tražim sa nekim ko nema čak ni želju da pročita bilo šta :)
Muzika je već druga priča, nekad mi je i razumljivo da nekog muzika ne pokreće ali se nikad nisam slagao sa ljudima koji preferiraju samo zvuke koji dominiraju u današnjim masovnim medijima (ne mislim na parlament)

Šta volim da čitam? Sve, naravno uz neki sistem prioriteta. Volim dobar roman, studiju slučaja, zbirku poezije, lud sam za PDF-ovima...

Šta volim da slušam? Muziku sa čistom energijom, uglavnom pozitivnom ali umem i da se prepustim nekoj noti tuge.

Trenutna preporuka Maylyne - Catch me iz serije The Scene

Miss Cybernaut је рекао...

@terminus
a pa POZDRAVLJAM TVOJ ADSL, mashem repom iz sve snage :)))

@Slavko, srecni dobitnik trece lizalizze (param-baram-baram-brbrbrbrrb......!) u vanrednom izdanju cyber-poetica specijala, ostade mi nesto da visi pitanje:
A OTKUD TI ZNAS STA SE SLUSA U PARLAMENTU?

Pajz da nije Moby ili Jamiroquai *lol* verovatno se u najboljem slucaju mesha uz Magazine & fosile
hihihi

ps. joj, ja isto luda za PDF-ovima *me / shame*

Spartak је рекао...

Samim tim sto neko u "danasnje" vreme cita knjige vec je pobrao moje simpatije. Mada... kad cujem da je nekome omiljeni pisac neko tipa Paulo Koeljo, Toni Parson i slicno. Nemam nista protiv njih, ne nista efikasno :), nego ne volim ljude koji se hvale tako nekim piscima koji su super, ultra, mega popularni. To je kao na pitanje koja kola volite kazete Porse samo iz razloga sto pojma nemate o drugim kolima.
Ali kao sto rekoh, svako ko cita zasluzuje paznju.
Dalje, sto se izgovora tice, nema se vremena, nema dobrih knjiga i ostalo, dozvoli da budem slobodan i pomalo vulgaran ali to je SRANJE ili po jengleski BULLSHIT :)
Pozdrav sa JUGA :)

Unknown је рекао...

aleee - aleeee.....!!
POZDRAV JUGU I KNJIGOLJUBCU!!! :))

ps. posebna je tema UK knjizevnost, a i pitanje je dali su bestseleri dobra ili losa knjizevnost. UK pisci drugacije pisu od nas (druga paradigma knjizevnosti) a sto se bestselera tice nisu nuzno svi losi. Spartace, jel ti se desilo da nekad neka alternativa koju si slusao postane MEGA popularna? Sigurno jeste. I sta ona radis,jel se odreknes toga ili i dalje volis, bez obzira sto ceo svet slusa??

:)

Spartak је рекао...

Hm...
Opet dozvoljavam sebi slobadan recnik, MA ZABOLE ME STA DRUGI MISLE O MENI :D
Kao sto rekoh, verujem da 70% onih koji kazu da ih odusevljava Koeljo nisu procitali nista od Puskina, Pavica, Ive Andrica, Mese Selimovica i slicno. Poenta je da se frljaju tim Koeljom iz razloga sto nista drugo nisu procitali. Slicno tome kad ceo zivot imas NokiJu, recimo neku prastaru, i onda tvrdis da nista drugo nije dobro. Dakle: neznanje, svojatanje, privrzenost, povrsnost,oooooo, tako ljudski :)

Unknown је рекао...

@spartak - pazi kad se slazem sa Koelja :))
E nego mislim da u onim casopisima Glorija, Story i sl kad pitaju gistro VIP licnosti koja im je omiljena knjiga, svi LISTOM odg. da je Koeljo, onda ide Andric, onda Da Vincijev kod .. (to ovi koji se furaju kao pametniji). Tu se lepo vidi kako prepisuju jedni od drugih :))

Inace, MEBIJUS je ilsutrovao jednu Koeljovu knjigu (zaboravih koju) na italijanskom, i to je...huh...malo je reci PRELEPO!

Анониман је рекао...

a ja mislila da sam ja literatni snob... :-) e pa, ja se vec dogledno vreme (kojeg izgleda imam previse) preko svog blog-a bavim upravo tim pitanjem-- sta je dobra knjizevnost, a sta je kilavo. priznajem da rado padam u drustvenu klopku da zbog podudaranja (ili, znatno ceske, otstupanja) muzickog i knjizevnog ukusa izvodim sire zakljucke. ali umesto da se pouzdam jedino u nadu da su mi sumnjne opravdane, optiram za toleranciju. autori literature za masovno trziste nisu za mene i vas, ali ocigledno vladaju svojom strukom, pa nek im bude (i onima koji u tome uzivaju). jeste da je tuzno sto narod nema strpljenja i ambicije za vise izazova, ali svakom svoje.
pri cemu u svemu tome, kao sto kazete sami, ima snobizma, kojeg se licno inace ne stidim, ali u smislu postenja da priznam na ovome mestu da a) zdravka colica tu i tamo slusam iz ciste emigrantske nostalgije, sto ne vazi za lepu brenu ali zato za starogradske pesme, i b) sam procitala habjanovickina cetiri dela, i sem jednog moram da kazem da sam cak uzivala, i to u kategoriji koju mi ameri zovemo "guilty pleasure". zbog toga nije valjda da od mene nista dobro nece proisteci. radi dokaza, preporucujem izvrsni sajt
http://www.goodreads.com/review/list/684328?order=a&sort=author
ili, ako ne funkcionise
http://www.goodreads.com/friend/i?i=LTM2MDY0MTMzMTQ6MzE5%0A

kad smo vec kod virtuelnog druzenja-- ne mojte bas tako o facebook-u. jeste, myspace je sramotan, a i facebooku sam se odupirala duze od ostalih, ali nije to samo za mutante i autiste i one otisle u "tri lepe", nego i za nas daljinske. kako da se srecem uzivo i zvrckam ljude preko okeana? okej, ima egzibicionistickog elementa, ali sta danas nema (blogovi, mozda?:-)
u zdravlje
(ps. nabasala sam da ovaj blog preko vaseg onlajn profila (!!) linkedin)

Unknown је рекао...

Dragana, ja iz sve snage podržavam, kako kažete "literarne snobove". Osim na fakultetima (a i to mestimično, jer ljude obeshrabruju da veruju u bilo šta što nije novac) nigde se to više ne podržava, a ljudi i ovako i onako izlaze iz škola svih vrsta - al baš polupismeni .
Moja "tolerancija" se zaustavlja kod nepravilno napisane negacije, čak i tako banalne stvari kažem samo onima koji me pitaju da li je OK napisati.
Ljudi su sujetni, i ne moraju od mene, daleko bilo, baš ništa da nauče. Ali ko pita, dobiće odgovor (ovo zvuči tako starozavetno, sviđa mi se :). Hoću reći - neko ih je negde preskočio, a ja neću da popravljam tuđe greške, ne iz sujete nego zarad dobrih odnosa :) Isto važi i za muzički ukus.
Dobro, možda je ipak samo književnost izuzeta od "tolerancije"....



PS. Daleko od toga da imam nešto protivu Facebook-a, naprotiv, vrlo sam aktivna tamo :) Linked In mi služi više kao registar, al baš lepo da je neko sa te strane došao!

PS2. u blogosferi smo, OK je per tu, a vidim da smo i po godinama možda tu negde?