четвртак, јануар 10, 2008

BIZ PUTOKAZ: kafei za preduzetnike

Budući da su, prema nacrtu "Strategije konkurentnosti i inovativnosti MSP (malih i srednjih preduzeća) za period 2008-2012" nadležnog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja najavljeni znatni pomaci u pogledu registracije firme (tj. biće online ;-) i drugih mera podrške, kako finansijskih i tako i nefinansijskih (edukacija, subvencionisanje za uvodjenje standarda i dodatni konsalting, olakšice pri obezbedjenju garancija za kredite i davanje hipoteke...) i budući da je, što se tog formalnog dela tiče, najavljeno "sve na jednom mestu" (moj omiljeni one-stop-shop, uhu!), hm, ne bi loše bilo da, osim oko magazina, novina, pripadajućih im sajtova i foruma na webu, postoje još neka mesta gde bi preduzetnici mogli da se sretnu.

Za one koji imaju ideju i još čekaju da prelome, SADA je vreme da čekanje privedu kraju.

Evo šta je Kjel Nordstrom, sa Jonasom Riderstralom koautor knjiga Karaoke Kapitalizam i Funky Business, povodom preduzetništva rekao:

"Preduzetništvo je stav, način ponašanja.
Baš kao u sportu, to je stav koji je odlučujući za rezultat. I isto tako, slično sportu, uzori i idoli igraju važnu ulogu u oslobađanju volje, u motivaciji, u uticaju na ponašanje (igru). U mnogim zemljama preduzetnici nisu ovenčani lovorikama. Očigledno, i ovde mediji imaju centralnu ulogu.
Druga stvar oko preduzetništva je da pokažete ljudima da vi ne morate sve sami da uradite! Možete unajmiti ljude koji će vam pomoći skoro u vezi svega, računovodstva, logisitke, proizvodnje i tako dalje. Ključno je da se fokusirate na JEDNU stvar, a to je vaša ideja. Ostalo možete pazariti od drugih.
I treća, izuzetno praktična stvar, je da se preduzetnici međusobno povežu, da se kreću po mestima gde će moći da sretnu one koji bi želeli da postanu poreduzetnici. U Holandiji ima nekoliko „Preduzetničkih kafea“ gde se preduzetnici sreću sa drugima, sličnima, i zajedno provode vreme"

( preneto iz decembarskog broja magazina PREDUZEĆE br.55-56, namenjenog preduzetnicima. Ovaj magazin je iz porodice Ekonomist Media Group )

...Za sada, poneki Wi-Fi kafići u Beogradu zaista tu i tamo već funkcionišu kao kancelarije, ali...:-)


______________________________________

To be an entrepreneur is an attitude.

Like in sports. It is the attitude that is central to the performance. Similarly to sports role-models/idols play an important role in unleashing peoples will/drive/attitude. In many countries we do not celebrate our entrepreneurs. Obviously media plays a central role here.
The second thing about entrepreneurship is to show to people that you do not have to do everything yourself!! You can hire people that help you with almost everything... accounting, logistics, manufacturing etc.

The key is to be focused on ONE thing, your idea. The rest you can buy from someone else.

A third, very practical thing, is to bring people together so entrepreneurs can meet there who would like to become an entrepreneur. In Holland there are several “Entrepreneur-cafes” where entrepreneurs met and those who would like to become entrepreneur can hang around.”


Kjell A. Nordstrom, coauthor of books "Funky Business" and "Karaoke Capitalism", by now globaly known bestsellers about daring to be different in Copycat World.

6 коментара:

Alex Hughart је рекао...

Miss Cybernaut,
sasvim se slazem da bi preduzetnicima trebalo omoguciti da se negde sastaju i razmenjuju iskustva. Drago mi je da jos neko razmislja u tom pravcu. Evo mog doprinosa razvoju preduzetnickog duha u Srbiji http://ucesnik.blogspot.com
Svaka pomoc, moralna podrska ako nista drugo, je dobrodosla. Ako imas nekih ideja, javi mi se.

Unknown је рекао...

Cao, Alex
Polecem na sajt iz mesta, web je defintivno svima pristupacno mesto :)
Hvala na hintu!

Javljam se.

Jelena

Terminous је рекао...

Hvala na clanku. :)Da se iskoristiti ovde kod nas. Pozdrav!

Miss Cybernaut је рекао...

:)
Hoces da ti posaljem CEO?
U stvari, imas ga ovde Republished Intw with Kjell Nordstrom,
i mogu da ti dobavim jos materijala....

Unknown је рекао...

Sto da ne? Ionako samo neke clanke citam ovih dana. :)

Unknown је рекао...

Sve za Sheffield :)
xxx
J.