уторак, август 18, 2009

KRAVE i viralne kampanje u Srbiji

Društveni pokreti, državna i društvena uređenja opisana preko krava



Feudalizam: imate 2 krave. Vi ih muzete, ali vam feudalac uzima veći deo mleka!

Socijalizam: Imate 2 krave. Jednu dajete komšiji.

Čist socijalizam: Imate 2 krave. Država [vlast] ih oduzme I stavi ih u štalu sa svim ostalim kravama. Vi se starate o svim kravama. Država vam svakog dana daje po čašu mleka!

Birokratski socijalizam: o vašim kravama se staraju nekadašnji pilićari. U isto vreme vi morate da se starate o pilićima koje je vlast otela od pilićara. Država vam daje onoliko mleka I jaja koliko je propisima predviđeno da vam treba!

Fašizam[A]: Imate 2 krave. Dajete mleko državi. Država ga prodaje.

Fašizam[B]:Imate 2 krave. Država ih oduzme, zaduži vas potom da se brinete o njima. I prodaje vam mleko!

Nacizam
: Država vas ubije I uzme vam krave!

Komunizam
:Imate 2 krave. Date obe državi. Država vam daje mleko!

Čist komunizam
: Delite 2 krave sa komšijama. Stalno se sa njima svađate ko ima veće "sposobnosti",a ko veće "potrebe". U međuvremenu, niko ne radi, niko ne dobija mleko,a krave crknu od gladi!

Ruski komunizam:Imate 2 krave. Morate da se starate o njima, ali država uzima svo mleko. Kradete koliko god možete I prodajete na crno!

Perestrojka-tranzicija: Imate 2 krave. Morate da se starate o njima, ali mafija uzima svo mleko. Kradete koliko god možete I potom prodajete mleko na "slobodnom trzištu"!

Kambodžanski komunizam: Imate 2 krave. Država ih otme I ubije vas!

Diktatura: Imate 2 krave. Država ih otme I regrutuje vas!

Diktatura Slobe u Srbiji: Imate 2 krave. Država vas stimuliše da obe prodate I od tih para snimite ploču, a onda vas narod zove "krava muzara"!

Čista demokratija: Imate 2 krave. Komšije odlučuju kome pripada mleko!

Parlamentarna demokratija: Imate 2 krave. Komšije odaberu nekog da vam kaže kome pripada mleko.

"New deal" (američki specijalitet): Država ubije 1 kravu, muze drugu, a mleko prosipa u kanalizaciju!

Totalna birokratija: Imate 2 krave. U početku država određuje kada da ih hranite I kada da ih muzete. Zatim ih država otme-jednu ubije, drugu pomuze, a mleko prospe u kanalizaciju. Zatim od vas zahteva da popunite formulare za obražlozenje o nestanku krava!

Liberalizam: Imate 2 krave. Tek ponekad nežno pomuzete neku od njih. Krave su tužne što se sve završava na predigri. Puštate im Mocarta da bi više uživale u muženju. Čitate im stihove da bi više uživale u senu.
Krave shvataju da ste vi voajer!

Kapitalizam: Nemate krave. Banka vam ne daje pare da ih kupite jer nemate nijednu kravu da uložite kao zalog!

Konzervativizam: Imate 2 krave. Zamrzavate njihovo mleko, hvalite ovaj "proizvod" u okolini, a svojim pristalicama iznajmljujete frižider za zamrzavanje mleka njihovih krava!

Globalizam: Imate 2 krave-Šarulju I Belku. Muzete ih I pokušavate da prodate mleko, ali vas u tome sprečavaju nevladine organizacije koje tvrde da je mleko kancerogeno. Prodate krave državi po bagatelnoj ceni. Ona ih preproda svetskoj korporaciji po nešto višoj bagatelnoj ceni. Korporacija od vas otkupi štalu po bagatelnoj ceni, na nju postavi bilbord sa slikama "svetskih krava" muzara, Šarulje I Belke, čije mleko (inače sasvim isto) sada košta 5 puta više.
Slogan "mleko ljubavi" smislila je nevladina organizacija sa početka priče.

Hipi pokret: Imate 2 krave. Prodate 1 kravu I kupite bika. A onda se zajedno sa njima bacite na travu!

Anarhija: Zadržavate obe krave. Ukradete još jednu. Komšije pokušavaju da ih sve otmu I da vas ubiju.

Nadrealizam: Imate 2 krave. Država zahteva od vas da uzimate časove harmonike!

Ovaj tekst preuzet je sa stranice Matematičkog fakulteta u Bgd.
Zanimljivo vam je da čitate? Rado biste podelili (sharovali) ovaj link i tekst? To je ujedno ovo je i objašnjenje kako mogu da nastanu VIRALNE KAMPANJE.

Ukratko, reč je o kampanjama koje se kreiraju da bi se širile putem emaila i widgeta "kao virus", s tim sto pošiljaoci to rade svojevoljno i nije reč o pravom kompjuterskom virusu.

Kada bi se npr. na ovaj tekst nalepio neki mlečni brend, sasvim sam sigurna da bi vrlo brzo postao ekstremno popularan - o ovome bi se pričalo MNOGO. Dovoljno bi bilo, kao i inače, meriti buzz i efekte ovakvog marketinga. Mada bi bilo preporučljivo samo u slučaju da nema monopola - sa ovakvim nastupom svi bi zaboravili da konkurencija uopšte i postoji.

Bilo je nekoliko viralnih kampanja u Srbiji, nažalost niko se ne seća koji je brend bio "nalepljen" na video-spotove koji su se besomučno širili. Jedna poznata i priznata kampanja dosada bila je za www.igre-igrice.rs i to u vidu igrice Sastavi svoju vladu.

U prilogu i priča o uspehu igrice, direktno sa bloga kreatora: Istok Pavlović o svojoj viralnoj kampanji.

Druga koja se dešavala u sred leta vezana je za promociju avio-industrije tj. njenih poklonika i juzera-entuzijasta. Reč je o sexy kalendaru letelica i zečica. Nemamo podatke o uspehu za sada, ali je očito da je kampanja bila namenjena muškoj i samo muškoj populacij: Tango Six blog - spašavanje avijacije lepotom

Razmislite čime raspolažete :) I imate li ideje, gotove materijale, ljude koji bi mogli da naprave nešto ovako urnebesno INTRIGANTNO.

Jer INTRIGANTNO I SUBVERZIVNO je odlika dobro postavljene "viralne" kampanje. Da ne kažem: kreativnosti.

8 коментара:

Bommersvik blog 2 је рекао...

Odlican post. Instruktivan i u isto vreme zabavan. Hvala.

adriatalk је рекао...

Odličan post i vrlo "plastično" objašnjen pojam i svrha viralnih kampanja.

Miodrag Ristic је рекао...

Samo nedostaje on-line krava:

Pošto se napase na Flicker-u, i uživo pomuze na Twitteru (uz komičan snimak na YouTube-u)... Možete da pozovete društvo sa Facebook-a na jedan virtualni "café au lait"...

Miss Cybernaut је рекао...

@Milos i @adriatalk

zahvaljujem!

@Ristic...a onda ode da mirishe online cvece na Facebooku :)

Takve krave daju virtualne Milke.

Ivan је рекао...

Da li je jos neko osim gospodina Istoka napravio ozbiljnu viralnu kampanju u Srbiji ?

Unknown је рекао...

Pa posto je i Jelenko njegov...ne znam! :) Mozda Miloje Sekulic sa svojim Telenor angzmanom sa blogerima - cucemo na www.blogopen.eu koliko za 10 dana....

decomondo је рекао...

Ciao, Jelena! Zamisli, imala sam tu cast da upoznam skoro sve ove krave (osim feudalne; bilo bi malo preterano *I*)... al' jedna mi fali: ona koja NE DA da je neko muze pa krene da trazi boljeg
m u z i c a r a!
Molim, prijavite kravu decomondo-u.
Jelena, obozavam tvoje postove!

Анониман је рекао...

On je dosao da vidimo i dozivimo koliko smo u Njegovim ocima predivni,ziveci po Gospodnjoj volji.Gospodu slava!Gospod neka je blagoslovi i neka je cuva.Amin.