среда, јул 18, 2007

eXtreme climate conditions?

Kakav dan!
Juce su me kolege pogledale u cudu kada sam se, oko podneva, vratila u redakciju i rekla „Ljudi, nemate pojma kako je divan dan napolju!” :-)

Sad znam i zasto : danas su, kako su javili u jutarnjem programu b92, postavljene cisterne sa vodom na strateskim mestima u gradu. Potpuno fantasticno, jer vanrednog stanja nema - podeok na TERMOmetru (hihihihi) odoleva inekim cudom ne uspeva da predje famozni 40. stepen.
U hladu, to jest - tek u tom slucaju bi Vlada / na predlog Ministarstva rada / trebalo da reaguje.

Ako me secanje ne vara, mislim da smo se prosle godine raspitivali i nasli da je grcko iskustvo sa vanrednim stanjem takvo da se ono uvodi tek ako 7 dana bez prestanka temperature budu preterano visoke.
Ali, nemojte se prerano radovati! Drzavne instuticije, snabdevanje strujom i vodom i svi koji moraju da rade tada moraju na posao da pocnu - da dolaze uvece.
Dan je ostavljen slobodno, da se iz kuce ne izlazi.

Bez obzira sto sam protivnik klime, mislim da je OK pomalo se pricuvati ovog Sunca
:-)

Imajte na umu da prava temperatura NIJE vojna tajna - naime, to sto se u stvari meri i nama saopstava je temperatura VAZDUHA, i to na Kosutnjaku gde je merna stanica, i to na nekoliko metara iznad (travom prekrivene) zemlje i u HLADOVINI.

Temperatura na asfaltu je uvek visa ;-) Chekirajte npr. Milenijumski sat na Trgu Republike...

Srbija
„ (...) do 22. jula u celoj Srbiji očekuju se maksimalne i minimalne dnevne temperature znatno iznad prosečnih dnevnih vrednosti za ovo doba godine, sa odstupanjima od 10 do 14 stepeni, izjavila je Tanjugu klimatolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Smilja Đorđević.
Posledice velikih temperatura koje će narednih dana prema prognozi dostići i 40 stepeni Celzijusa, sem hroničnih bolesnika najviše osećaju radnici u parking servisima, vozači u gradskom prevozu, kao i policajci (saobraćajci). ”
Crna Gora
„Crnu Goru do kraja sedmice očekuje još veći toplotni udar, jer će najviše dnevne temperature preći 40 stepeni Celzijusa, koliko je u utorak izmereno u Podgorici. ” (SerbianCafe)

ACHTUNG: kako da ne dozivite toplotni udar

Odeca bi trebalo da je on laganih materijala, lana i pamuka, i da je imate sto je moguce manje na sebi.
Vise se odmarajte, pijte limunadu, uzivajte u drustvu vama dragih ljudi.

Izadjite s posla na kaficu, barem jednom tokom dana, i - ne zaboravite sladoled!

Нема коментара: