петак, јул 06, 2007

Kaфа на радном месту


Kaфа се поново вратила на радне столове.
Они амерички послодавци којима није свеједно што запослени једном дневно истрчавају на кафицу у оближњи Старбакс, прионули су на стимулацију како би радници остали фокусирани на посао, и ако је могуће, ипак у оквиру зграде: обезбедили су им квалитетнију кафу од оне у кафићу, и на дохват руке.
При том, запослени су у прилици и да уштеде нешто новца.
Тренд да се уговори са старим добављачима отказују и да се уместо тога прелази на уговоре са Старбаксом (највећи ланац кафа за понети на америчком кониненту) поприма заиста озбиљне размере. Откако су компаније Мајкрософт и низ адвокатских канцеларија пробили лед и установили нове навике, широм Америке се све више инвестира у кафе–апарате са широким избором, од еспреса до топле чоколаде, бесплатно или за ситнину.
Мајкрософт је и даље у вођству: од прошлог лета Старбаксови апарати са иновираним и обогаћеним кафама (у две речи: мока са аромом наранџе, мммм...) кочопере се на сваком спрату буквално свих Мајкрософтових представништава широм континента.
Обичај да се кафица не пије у канцеларији, увели су они који нису умели да кажу „не” свакоме ко сврати и затражи кафу у радном простору. Подаци којима располаже Национална асоцијација за кафу кажу да је у односу на 2003. годину када их је било 64 одсто, сада је оних који пију кафу у канцеларији тек 52 одсто.
Ј. Ј.

(обављено у Политикином додатку Посао, 5.07.2007)

Имају ли ваши шефови слуха? Или имате, ко људи, апарате?

Нема коментара: