субота, септембар 27, 2008

Just sex, no attachments?



Treba li mešati posao i emocije?

Ne, ako će to da vas odvrati. Da, ako će to da vam pomogne.
Novinari bi vam rekli da se ne treba nervirati (a i dalje bi sami nastavili to da rade).
NLPejci bi rekli da je svakako važno napraviti dobar raport i ukloniti prepreke.
Infostudovci bi vam ponudili opcije za traženje novog posla.
U PC presu bi vas pitali a kako može da se išta radi bez emocija.
Dragana Đermanović bi možda rekla...he, ne znam šta bi Dragana rekla :-)
Ali znam da ima ljudi koji tvrde da emocije i znanje zapravo ne da nisu suprotnosti, već su sami po sebi jedno te isto. Misao = osećanja. Ne može jedno bez drugog.

Ja sam već ranije nekog ranog i kišnog proleća blogovala o svezi emocija, prirode i evolucije. I dalje tvrdim da emocije uvek idu kao atačment uz znanje. I način su na koji se ono prenosi i arhivira.

Evolucija, osim što je nije briga za jedinku, funkcioniše na vrlo jednostavne i ponekad brutalne načine. Kada čovek napravi grešku, ona će se potruditi da on tu grešku dobro upamti- fiziološkim (adrenalin i ostali hormoni stresa) i psihološkim mehanizmima (patnja, bes i sl). Ono što će se prvo pojaviti pri susretu sa situacijom koja nalikuje onoj koja je na ovaj način zapamćena je upravo psihološko-fiziološki alarm koji kaže NEMOJ NAPRAVITI GREŠKU.

To znači da kada vam je od nečega muka, ili se smorite kada čujete neku vest, teza da „posao ne treba mešati sa emocijama“ pada u vodu. Emocije su samo trackback nekog iskustva i važan element za procenu odluke ili situacije.
Ukratko, onaj osećaj koji imate pri dodiru sa lošim ljudima ne bi trebalo zanemarivati ni u poslu. Zašto? Zato što on nije tu bez razloga....

Da li je pravilno računati da ćete biti na dobitku od posla sa onim ko neetički posluje? Možda bi se benefitu od prevaranta mogao nadati – samo još veći prevarant.
Zato ako vam je muka – razmislite zašto vam je muka i šta vam to iskustvo pohranjeno u intuiciju, tu tacitnu i enkriptovanu knowledge base, zapravo govori. Ako je nekome drugome muka, pogledajte šta se nalazi u njegovoj bazi....
Život je zaista prekratak da bismo učili samo na greškama koje sami napravimo.


PS. Ovaj post inspirisan je razgovorom sa Flylordom. A počelo je sasvim naivno, pričom o tome kako treba imati vozačku ....;-)

12 коментара:

Анониман је рекао...

>PS. Ovaj post inspirisan je
>razgovorom sa Flylordom.

Samo razgovorom? :)

Terminous је рекао...

Ja nemam emocije, samo ponekad budem tuzan. :P Meni je muka od ovog vremena, od iscekivanja i cigareta. Je li moze tu nesto d' se uradi? :)

Анониман је рекао...

Uh... Meni je prosto neverovatno da nesto radim bez emocija. Sad se razmisljam da ga odvalim po juznjacki ali opet ce miss da kuka kako sam nekulturan ali jbg. Sve sto radim bez emocija radim ga, sto se kaze preko K. Ili uzivam u tome ili ne. Naravno, postoje i negativne emocije i onda obicno odustanem ili se potrudim da ga sto pre uradim i pobegnem, ali to bas ako moram i ako se zahteva da bude bas tako.

Lepo kazes, mora se uciti na tudjim greskama. Mada, onda i nema nekog efekta, nema onog bola u malom mozgu da smo to lose uradili i da nikad vise ne probamo isto.

ps.obrni okreni samo srecem Flylorda. Pozdrav za njega ;)

Unknown је рекао...

@anonymous
zapravo bila je to rasprava.

@terminus
promenis zemlju? Ostavis cigarete :)


@Spartak
super sto si se na prethodnom postu izvinio, cenim to.

Volela bih da ipak sve svedemo ovde na jednu razumnu meru kada je rec o online komunikaciji.
Dakle,
Miss ne "kuka zbog losih i teskih reci", nego ih ZABRANJUJE na svom blogu.
Ko se ne bude drzao pravila koliko-toliko pristojne komunikacije (ipak je ovaj blog privatan, znaci opusteno mesto), bice opomenut, a zatim udaljen. Da li je ovo previse sto trazim?




A sto se tice Flylorda, evo - otvaramo podsekciju ZELJE, CESTITKE, POZDRAVI ...:)

Terminous је рекао...

Cigarete i nekako, ali zemlju ne menjam... :P Makar ne do za par dana.

Анониман је рекао...

Mesati, naravno... Emocija i samo emocija... A sto se attachment-a tice, u danasnje vreme broadband-a oni mogu da budu i duzi i glomazniji nego ranije... Ipak... Nema smisla attach-ovati nesto glomazno, tipa neke mastodontske multimedije.

Unknown је рекао...

hmhmhnm....
nisu dinosaurusi bez razloga nestali? :P

Анониман је рекао...

Kakva zagonetka XXI veka. Sfingovska, zaista. Lično: ne mogu, nikada nisam mogla, a mislim da bih trebala da naučim što pre da posao odvojim od emocija. Profesionalno: gde su emocije visoko - racio je nisko; gde je racio visoko - emocije su nisko. I to je to! Nismo psiho-fiziološki opremljeni da budemo pametni i nežni; tužni i odlučni; srećni i precizni... i zbog toga je ovaj odnos najčešće nesrećno rešenje u biznisu. Bilo... Novi trendovi kažu da menadžment traži ljudsko, jednostavno... Da velike poslovne odluke zahtevaju energiju i lični stav pregovarača. Da su emocije poželjne... Pa dabome, dosadile su nam kamene face. Budućnost je ipak svetla. Taman kad se i ja promenim, opet ću biti out :(

Unknown је рекао...

Dragana,
znala sam da necu umeti da predvidim tvoj odgovor :)

Ljudsko i jednostavno? Zvuci kao raj na zemlji.

Nazalost (ili na srecu), kod mene emocije i posao idu u paketu - ne mogu da radim ono u sta ne verujem, ili sa ljudima kojima ne verujem, u sistemu koji ne veruje u mene itd...dok se ne osecas emotivno i mentalno investiranim u deo necijeg uspeha, ne dajes pun potencijal, right?

"Naivnost novog doba" ili "autenticno liderstvo"? Videcemo.
Svet zna za Napoleona. Ali poznaje i Nelsona Mandelu...

eh, a stone faces...daje li jos uvek rezultat takav nacin rukovodjenja?

Анониман је рекао...

@Miss: ako dozvoliš, po mom mišljenju apsolutno je prihvatljivo da ti je poslovni aspekt uslovljen emotivnom afirmacijom! To je ono što će te u poslu spajati sa kvalitetnim (malobrojnim) osobama! A u trci sa kvantiteom, u poslu i životu, navijam za kvalitet!!!

Анониман је рекао...

Jako zanimljiva tema, u sustini citavog zivota pratim svoja osecanja i intuiciju, i retko kad su me izdali, a slicno iskustvo imam i u poslu, u koga ne mogu uci bez emocija, jer ne mogu ziveti na preskoke, cas ih imam a cas ne... Smatram da u svakom poslu uvek treba gledati i siru sliku i uticaj tog posla na ljude oko sebe i/ili razne posledice koje iz tog posla mogu proisteci .... iskreno ne osecam se da sam zadovoljio svoje interese ako sam postigao shady dil sa nekom shady osobom, jer moj zivotni interes jeste dtaj da sirim svoju svest i budem bolja osoba. Mozda zvuci malo idealisticno, ali da se nisam ponasao emocionalno (dodao bih zrelo :) verovatno bih sada sedeo negde jureci neki shady dil, i verovatno ne bih odgovarao na ovakve postove i razmisljajuci o ovoj temi, zar ne? :)

Unknown је рекао...

DA! Najverovantije bi tako bilo.
Meni je takodje ponekad muka. I ponekad sam tužna. :) Sve to ide u rok službe... samo spinovanju nikada kraja neće biti.


Hvala Google-u što ima ovaj blogspot pa nema hejtera na mom blogu :D