недеља, август 03, 2008

Sasvim privatno: e-uprava


Može biti da sam malo dosadna sa elektronskim dokumentima i elektronskom upravom. Može biti i da nisam.
Ali, videćete i sami kada se sve desi, da onoga dana kada prvi put izvučete na rođenom štampaču nešto (šta god, u mom slučaju je to bila avio-karta za Njujork), život će vam se iz korena promeniti.

Preskočiću sad sva opšta mesta - uštedećete vreme za čekanje kojekuda, novac za takse i slično, živce koje treba da sačuvate za stvari koje vama lično nešto znače u životu, pa preskočila bih i svoju večitu jadikovku oko raznoraznih "evidencija" za koje ne znamo čemu tačno služe ali treba "potvrda" odatle, pa rok trajanja istih, s mukom dobavljenih, priznanica, potvrda i uverenja (jer znamo da svaki pošten SIR ima duži rok trajanja...ah, ta javna uprava).

Zadržaću se na sledećem - počelo je :)


Obuka za rad i upravljanje elektronskim dokumentima je počela. Što se Centra za edukaciju Privredne komore Srbije tiče, još u junu (čekamo da bude optimizovan sajt www.pks.komora.net i za Firefox)

Na jesen se očekuje prva primena elektronskog potpisa.


Bimoetrijska dokumenta ušla su u upotrebu. Rok za konačnu i definitivnu zamenu, kako stvari za sada stoje, je kraj 2009. godine. NASLOVI NET


IT park u Inđiji dobiće uskoro infrastrukturu (jeej za outsourcovanje Bangalora :), zapošljavaće 25.000 ljudi.

Zakon o zaštiti privatnosti nametnuo se kao važno (još ne i: hitno) pitanje - elitesecurity rasprava

E-uprava najavljena je punom parom za USKORO! A servisi uprave za građane biće (prema dr. Draganu Prlji sa Univerziteta Union - prezentacija ovde )

Prijava poreza,
Pomoć u traženju posla
Socijalna pomoć (za nezaposlene, dodaci za porodice, medicinska nega, studentski
krediti i stipendije),
Lična dokumenta (pasoš, lična karta i vozačka dozvola),
Registracija automobila (novih i korišćenih),
Dobijanje građevinske dozvole,
Prijave policiji
Javne biblioteke (uvid u katalog, pretraživanje)
Izvodi iz matičnih knjiga (rođeni, venčani, umrli, državljanstvo, prebivalište itd.),
Prijava i upis u oblasti obrazovanja,
Prijava promene adrese,
Zdravstveni servisi (saveti, zakazivanje pregleda...)

Trebalo bi da u ovo uđu i zemljišne i ostale javne knjige, infrasruktura za republičke organe, elektronski birački spisak...a što kaže Nikola Jovanović, on očekuje uskoro i pozive za vojsku SMS-om :)


A nećemo dugo čekati da krene elektronska biblioteka, projekat preduzetnika.
IT svet (me included :)) je nestrpljiv, i ja mrzim što ne smem da podelim konkretnije informacije, ali - ovde će te za početak moći da iznajmite i kupite knjige za fakultete, i to u regionu :)


Malo li je na ovu skupoću? :)

1 коментар:

Unknown је рекао...

UPDATE: odštampajte i vi sebi svoju avio kartu :))

VEST, 17.avgust 2008.

British Airways je danas postavio štand na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” na kojem će putnici ove avio kompanije svakoga dana pre leta moći da se čekiraju putem interneta i odštampaju svoju bording kartu. U periodu najveće opterećenosti aerodroma ovaj štand će omogućiti putnicima da se prijave na let putem interneta i izbegnu redove. Osoblje British Airways-a će biti na raspolaganju putnicima kojima je potrebna pomoć ili žele da nauče kako da se prijave na svoj let putem interneta i odštampaju kartu za ukrcavanje.