недеља, август 17, 2008

Direktan prenos: trač iz Silikonske doline


Za raziku od Srbije gde su svi na odmorima i gde se kvorum u gradskoj vlasti s mukom sastavlja, što se IT-ja tiče ovo je poprilično burno leto. Privatnost, hakerski upadi, smene menadžmenta, Paris Hilton sa vlasnikom MySpace...

A najnovija vest je da je po svemu sudeći Google razvio tajno oružje sa namerom da njegovim infiltriranjem uništi Facebook :)
Oružje se zove Sheryl Sandberg i evo je na slici. Protekla nedelja definitvno je bila u znaku ove opake žene.

Ova dama uskočila je pravo iz Klintovog tima u Google, a ne tako davno postala je direktor u Facebook-u, to jest COO - chief operating officer. Šta je radila? Htela je "tiho" da otpusti Bena Linga, direktora platformi u FB, tako što ga je smenila i na njegovo mesto dovela ne-tehničku osobu, Eliota Schrage-a, svoju desnu ruku.


Sheryl je napravila tipičnu grešku - nije uvidela kontekst u koji je pristigla. Skrivena agenda, tako normalna stvar u svakom političkom angažmanu, ovaj put nije prošla.
Evo nekih gafova: pošto se ustalasala javnost oko odlaska superzvezde Bena Linga, Sheryl je odlazećem ponudila akcije Facebook-a u zamenu za ćutanje. Inače, nakon jedne godine provedene u FB, zaposleni ima pravo na udeo u akcijama. Lingu je falilo oko dva meseca.

Gvirni u članak o vladavini terora Sheryl Sandberg - ValleyWag (heh, ovo je jedini tabloid koji ja čitam :)

Ono što je počelo kao šapat i govorkanje doseglo je pravi efekat grudve snega - od postavljanja ne-tehničara na Linogovo mesto do nadimka koji je danas (noćas, zbog razlike u zonama :) dobila a Sandberg - "shitheel" prošlo je manje od nedelju dana. Magazin ValleyWag je doduše obilovao i imenovanim i neimenovanim izvorima podjednako iz Facebook-a i Google-a a na tapetu su bili i oni koji Sheryl poznaju privatno - tek da potvrde da se lažima služi svakodnevno a kada zatreba i potkupljući za tišinu oko svojih grešaka.
Išlo je od "Ko je sledeći ko odlazi iz Facebook-a", preko "Ling se vraća u Google?" do napada na Zuckerberga "Ko je uopšte glavni u Facebooku?!".

Sheryl je grubo prekršila pravila.
Pokušala je da od geek-a načini nasmešenog ucenjenog dupelizca.
U komunikaciji sa kolegama nije trpela nikakvu, ma koliko zdravu, diskusiju - ohrabrivala je totalnu odanost. Tipčno autokratsko liderstvo u meritokratskoj Silikonskoj dolini. :) To vam je kao da hodate po Singapuru držeći mapu Smederevske palanke ispred sebe.

Da li se ikada išta slično potegnulo u Srbiji? Zašto? :)

2 коментара:

Анониман је рекао...

Upucujem svoje izvinjenje ostalim posetiocima ovog odlicnog bloga, ali ja stvarno moram da pustim svoj "glas" o Jeleninim textovima... Prosto me Miss natera da razmisljam, pa da nesto smislim... a kad vec nesto smislim bez veze je da ne podelim sa vama :)
Elem, nije lose znati da "ciganske" fore pronalaze svoje mesto i u Amerikama, Evropama... Da nismo najgori! Samo razlika ipak postoji (naravno :)): tamo se navedenim forama i taktikama sluze za zaista velike pare i sa zaista dobranim razlogom. A kod nas vam je to kao "Dobar dan". FB smeta mnogima... i problema ce za njih, tako biti sve vise :(

Unknown је рекао...

Dragana, skroz te razumem. Ovo ovde je...bullshit.
Šta mi i Amerikanci imamo zajedničko?

SNOVE. :)


I želju da se zapravo instalira i prati tzv. "talent barometar" .

Iskreno se nadam da će sa IT parkom u Inđiji i 25.000 zaposlenih stručnjaka i ovde doći praksa da - nema laganja. Softver radi ili ne radi, nema office politics u tome. I možda će konačno trend znanja i veština a ne onog "nije važno šta znaš već KOGA znaš" prestati da bude dominantan.