субота, новембар 21, 2009

Ikea u Srbiji & na Facebooku



Pogledajte jedan od dobrih načina za povećanje lojalnosti kupaca i promociju brenda - oni koji su se prvi tagovali na slikama Ikeinog nameštaja ja facebooku dobili su nagrade.
Društveni mediji nisu budućnost već sadašnjost. Pitanje je samo koliko ste kreativni da ih iskoristite i umete li da analizirate rezultate ovakvih kampanja i predstavite u EUR taj user engagement.

Inače, na facebooku je prisutna Ikea Beograd :) Ima više od 1.700 fanova i pojma nemam o čemu je reč. Ono što znamo je da se priča da je za strateško partnerstvo "Simpa" zainteresovana i švedska "Ikea" (potrebno je 10 do 15 mil EUR čime će investor(i) postati većinski vlasnik).

Takođe, Ikea se pominje prema ekapiji i novosadskom Dnevniku, u vezi sa ulaganjem u Novi Sad, što se priča i za Siemens, a ono što izgleda najverovatnije je da će Ikea završiti ipak - u Čačku.

Vest od 5. novembra kaže da su pregovori u toku i da je poznati švedski proizvođač nameštaja obezbedio zemljište za svoje prodajne centre u Nišu i Čačku, a trenutno pregovara sa jednim privatnim vlasnikom zemljišta u blizini autoputa u okolini Beograda.

Srpska Vlada im je poručila da mogu da očekuju da će dobiti vlasništvo nad zemljištem Instituta za stočarstvo koji se nalazi na autoputu za Zagreb za izgradnju trgovinskog centra za deset meseci, a Ikea je najavila slične investicije u Hrvatskoj i Sloveniji.
Celu vest možete pročitati ovde: Ekapija o Ikei u Nišu i Čačku.

Preduzeće Ikea Beograd doo je registrovano 15.05.2007, a kao sajt navodi se www.ikea.com.

cheers! :)

23 коментара:

Basta Balkana је рекао...

"Sanningen om Ikea" ("The Truth About Ikea") je malo drugačija knjiga o Ikea osnivaču, danas dat prikaz iste u Blic Novcu.

Širi prikaz knjige na 4 strane imate na:

http://abcnews.go.com/International/ikea-fire-book-executive/story?id=9072719

Sve je u dobrom PR-u, bilo Ikea Co. bilo same knjige, zar ne?

Unknown је рекао...

Smešno je :) CEO je kao nameštaj, malo drvenast!

Valex је рекао...

Zapravo, imaju oni malo više firmi ovde. Sve u njihovom vlasništvu (INGKA HOLDING EUROPE B.V. i INTER IKEA CENTRE GROUP A/S):

Назив привредног субјекта

IKEA YU

IKEA TRADING

INTER IKEA CENTRE SRBIJA

IKEA SRBIJA

Unknown је рекао...

@Valex,
odlično, ali KAD PRE? I šta se to zapravo dešava?

Unknown је рекао...

Koliko je meni poznato IKEA traži zemljište veličine 30ha unutar sistema naplatnih rampi u Beogradu.

Isto tako su veoma aktivni po pitanju zaštite svog imena u Srbiji pa vrlo često obilaze prodavnice koje na kvarnjaka prodaju IKEA stvari.

Možda autor ovog posta zna nešto više :D

Unknown је рекао...

Pardon, htedoh reći Valex

rile је рекао...

Da li je u naslovu posta štamparska greška (ili sam ja umoran?)

Unknown је рекао...

@Rile
jeste greška, hvala, i prelazi u U smesta :)

pa nema Valexa da se javi...

valex је рекао...

Nemam ja insider info, nego sam jednostavno na APR-u tražio firme koje u nazivu sadrže IKEA. Ispostavilo se da su sve 4 u njihovom vlasništvu. Na žalost to što imaju nekoliko firmi nije direktno povezano sa otpočinjanjem proizvodnje. Ako se dobro sećam oni već sarađuju sa nekim našim fabrikama. Moguće da se deo tih poslova obavlja preko ovih firmi.

Basta Balkana је рекао...

Informisanosti radi, Ikea ima svoje predstavništvo još od 90-ih godina, i to su bili godinama u Novim Banovcima.

Tamo su bili i kupili zemljište od više hektara za shoping mol ali su u medjuvremenu odustali od te lokacije.

Sada traže ono što ste pomenuli, zemlju unutar naplatnih rampi, pod uslovom da im država obezbedi infrastrukturu za džabe.

Unknown је рекао...

@basta i @valex
Pa da, ja znam da je bilo nekih underground outleta Ikea na Nbgd i valjda na Voždovcu...

Kad će više www.ikea.rs :)))

Marica је рекао...

Ikea prodaje takvo sranje da ljudi treba da se mole da u Srbiju ne dodje.
Jer onog momenta kad oni udju propasce svi mali proizvodjaci namestaja u Srbiji, sto je greota jer ko nije spavao na Ikeinom krevetu ledja nije iskrivio.
Elem, ono sto proizvedu da valja je toliko skupo da prosecan Srbin i nece imati para to da plati.
A ono sto lokalci mogu da ponude za 200 evra, iz mog licnog iskustva je bar 10 puta bolje od onoga sto Ikea moze da ponudi za iste pare.
Kako god po svemu sudeci videcemo uskoro...

Unknown је рекао...

Uz dužno poštovanje Marice, ali ovo što je napisala nema veze sa životom.

Anyway, beh ubeđen da sam sinoć ostavio još jedan komentar koji malo detaljnije objašnjava ove entitete iz APR-a.

Inter IKEA centar - entitet za "šoping mol"

IKEA Srbija - blue box objekti

IKEA trading - entitet za rad sa kooperantima


Inače, uskoro se sele iz trenutnih prostorija na Novom Beogradu i idu u novi poslovni prostor. Dosta su oni aktivni, ali su to i dalje sve radnje za koje 99.99% građana Srbije ne zna. Neki plan je bio otvaranje objekta 2011./2012. godine, no videćemo kako će im ići.

Da ne zaboravim, IKEA je jedina država na svetu iz koje se ova kompanija povukla (prodajni prostor im je bio u hotelu Hajat, deo gde je danas turistička agencija Followme). Upravo zbog ovoga se ne izlazi sa nekim čvrstim izjavama.

Toliko od mene :-)

Unknown је рекао...

pardon, htedoh reći "Srbija je jedina država iz koje se IKEA povukla"

:D

Unknown је рекао...

Heh, pa izgleda da nas ne vole Šveđani... ni H&M nije hteo da uđe u Srbiju - nismo im dali uslove koji važe SVUDA u svetu (za H&M nema franšize, i da - potreban je ogroman prostor ali ne na iznajmljivanje....)

Unknown је рекао...

Pa baš se ne bih složio sa tim jer ono što znam je pokušaj MPC da ih dovede u Ušće, ali su ovi odgovorili da još ne vide tržište u Srbiji (isti odgovor dao Starbucks Delta Sportu pa su tek onda ušli u pregovore sa Costom). E sad dobra vest je da menadžment Višnjičke plaze (novi tržni centar koji se otvara 2012. godine) priča da će prva prodavnica H&M biti otvorena upravo u njihovom objektu. Videćemo kroz dve godine da li su nas lagili ili ne.

Unknown је рекао...

Suština H&M je da on ne ide na periferiju, to su uvek radnje u centru. Na periferiji treba da postoje samo stovarišta... (tj. ako neko pita mene, ja ne vozim!)

Višnjica? Potpuno sam izgubila iz vida to, šta ima novo tamo?

Unknown је рекао...

@Ivan

što se MPC tiče, čula sam da H&M nije došao (kao ni mnogi drugi) jer su iz MPC probali da im formiraju cene (!!) tj. nametnu podobnu cenovnu politiku.

Unknown је рекао...

Pitam se onda ko stoji iza IKEA fan page na Facebooku?

Unknown је рекао...

Da, Ikei bi se moglo dogoditi isto kao u ovom primeru (friškom)
Da li Hill & Knowlton tek dolazi u Srbiju ili je tu skoro šest godina? (Taboo)

Unknown је рекао...

Višnjička plaza će verovatno biti treći (ili četvrti) moderni tržni centar u Beogradu. Veći od Delta City, a manji od Ušća.

Evo sajta
http://visnjickaplaza.rs/

Što se tiče MPC-a i H&M, sve zavisi ko je vodio pregovore i kako je potencijalni lokal H&M posmatran, kao anchor ili regular. Anyway, zakupci u Ušću su u obavezi da dobiju saglasnost menadžmenta na svaku rasprodaju, popust ili sniženje koje nude u svojim objektima. Za razliku od njih, menadžment Višnjičke plaze se neće striktno držati takve stavke u ugovoru.

Meni ovde od tih većih imena još fale: H&M, Abercrombie & Fitch i Uniqlo

Da ne zaboravimo IKEA, evo još jednog njihovog zanimljivog koncepta
http://www.youtube.com/watch?v=HPl9ZqvXEFg

Marjan Milanov је рекао...

To što IKEA dolazi na naše tržište sjajna je vest, iz nekoliko razloga. Prvo, ako se neka tako velika kompanija odlučila za ulazak na naše tržište, to znači da je ono, uprkos turbulentnim vremenima i krizi, ipak pokzalo znake stabilnosti ili bar stabilizacije. Drugo, filozofija IKEA-e nije da u što više zemalja otvori po jedan ili dva prodajna objekta, nego ona bira tržište i kreće u njegovo osvajanje, pa tek onda prelazi na sledeće. Treće, što se mene tiče, IKEA-ini proizvodi su odličnog dizajna, lepi za oko, ali i kvaliitetni. Na kraju, svaka konkurencija na tržištuu je dobra, kako za kvalitet proizvoda, tako i za cene istih.

Unknown је рекао...

baš postalo zanimljivo :)