понедељак, фебруар 02, 2009

Re:brendiranje Srbije

Da li se u svojoj zemlji osecate bezbedno?
Da budem iskrena, ja i ne bas mnogo. Razloga je dosta, ali cu se na njih vratiti nesto kasnije i pobrojati glavne.

Osecaj da vas svako moze prevariti


U nekom ranijem istrazivanju (od pre neku godinu) koje sam dobila iz TOS-a ( napomena: uprkos opstem stavu, Turisticka organizacija Srbije (TOS) ima veoma kvalitetne ljude i koliko znam ko god je sa njima saradjivao bio je zadovoljan - narocito mediji - obilje podataka, novinar na prvom mestu, promotivne aktivnosti koje u su u pravom smislu engaging...TOS se pokazao kao dobar distributivni centar informacija vezanih za Srbiju, i to ne samo za Beograd sto je posebno vazno zbog buzz-a oko "beogradizacije" Srbije).


Elem, koju godinu ranije otkriveno je da je jedan od glavnih faktora zasto se strani turisti ne vracaju u Srbiju kada vec jednom dodju - OSECAJ NESIGURNOSTI.


Da, da, dobro ste culi - strani turista se ne OSECA BEZBEDNO U SRBIJI.


Dekonstrukcija osecanja nebezbednosti


Pre svega na autobuskoj i zeleznickoj stanici u Beogradu.
Vec i vrapci znaju da ako uzmete taksi bas TU, kostace vas jedna voznja minimum 10 evra. Ako uzmete samo malo dalje, npr. u Nemanjinoj. Odnosno, ako znate za caku, kostace vas koliko bi i inace kostalo bilo kog drugog - cena je nadalje "gradska", jednaka za Beogradjane i ne-Beogradjane, gradjane Srbije i drugih zemalja.


Sinoc sam prvi put imala prilike da doputujem u Beograd nocu, pravo iz Bratislave i sa ovecim koferom. Iako zivim u centru, kada dodjete sa prtljagom i kada su ulice mokre i vode uzbrdo, dzaba sto postoje tockici - prirodno je da cete se opredeliti za voznju taksijem, ma koliko "kratka" bila.

Real Life Case

Dakle, znajuci za jadac, odvozala sam kofer do prve taksi stanice, na samom pocetku Nemanjine ulice, bas tamo kod ugla sa Sarajevskom.
Sela u taksi, rekla adresu...a onda je pocelo.

"Dorcol? PODSETITE ME MOLIM VAS GDE JE TO?", rekao je taksista bez blama.


...a sad minut tishine ovde, molim vas... :(


Nadalje je pitao GDE DA SKRENE (trebalo je desno, on je predlagao levo!) i naravno uspeo da me ne doveze direktno do stana vec da napravi omanji krug uokolo zadate adrese.

Potom sam ja donela odluku da mu ipak kazem da sam ODAVDE, cisto da ne misli da sam kao ona Plejbojeva zecica koju su 2003. godine odvezli od stanice do Beogradskog sajma (ukupno 2 stanice dakle) po ceni od 1.000 dinara...Pomenuh i strance i to "slobodno formiranje cena" koje cini ljude nesigurnim i nevoljnim da se vrate.


"E PA STRANACA MI NIJE ZAO. Kod njih je sve skupo", rekao je g. taksista i nastavio da se raspituje za pravac ka, zapravo najstrozijem, centru Beograda. (???!)


Da li se meni ucinilo ili je sasvim ok PREVARITI MUSTERIJU?
Da li sam ja luda ili je VARANJE STRANIH TURISTA POZELJNO dok se na varanje ne-Beogradjana MOZE GLEDATI I OVAKO I ONAKO?

Savim je svejedno sto g. taksista zapravo gresi i sto mi u Beogradu nikada nismo (bar ne a da ja znam) videli npr. popust u Zari od 70 %. I sto je mnogo jeftinije kupovati u inostrantsvu generalno (da ne pominjem sad US, raj za shopping).

Cemu to vodi?

Zasto bi se neko u ovakvom miljeu:

1. opustio i proveo dobro
2. ostavio dosta novca
3. pozeleo da se vrati i ponovo dobro provede i ostavi dosta novca
4. preporucio prijatelju Srbiju kao dobru destinaciju / napisao nesto dobro na svom blogu recimo


Takodje jedan od starijih podataka za koji ne znam da li se nesto promenilo je da u proseku strani turista u Srbiji ostavi 5 evra.

To je bilo u vreme kada nije bilo mnogo hostela, suveniri nisu postojali, a vodic kroz Beograd koje su napravile Komshe je tek bio lansiran (do tada nismo ni imali vodice na stranom jeziku).

Dok se ove sustinske i naizgled sitne stvari ne rese, osecanje dobrog provoda, sve nase lepe destinacije, tulumi i izvrsna gurmanska hrana bice kompromitovane.

Ovde je mapa Beograda za one kojima zatreba online.

VAZNO: Ovaj post nastao je kao odgovor na clanak na blogu Dragane Djermanovic Srbija kao brend II.

20 коментара:

Анониман је рекао...

Sto se taksista tice oni su zaista krajnje bezobrazni a status stranca, lepo kazes, ima svako ko nije iz Beograda. Dodatni problem je sto nema nikakvih kriterijuma pa taksista postaje svako ko nema sta drugo da radi, otprilike isto kao sto ljudi otvaraju tezge na buvljaku.
Sto se popusta tice u to moze da veruje samo onaj ko dugo, dugo, nije naleteo na neki popust u inostranstvu a da ne pricam koliko me nervira sto na svakoj radnji pise SALE - ovo bih razumela da je nas jezik siromasan i da nema adekvatnu rec (kao sto je slucaj sa italijanskim jezikon) ali nas jezik je vrlo bogat pa ne vidim problem da pise - popust ili snizenje, bice da se zvucno ne uklapa u trendovsku Srbiju.
A o tome da bi stranci trebalo udobno da se osecaju kad dodju kod nas... da li da pricam da sam radeci svoj posao jednog Italijana morala da smestim u hotel i da taj hotel sa 4 zvezdice (moram da se raspitam o kriterijumu dodeljivanja zvezdica) ima citav sprat i to drugi od tri, na kome su dvokrevetne i trokrevetne sobe u kojima postoje lavaboi ali kupatila nema!

Mahlat

Unknown је рекао...

Da...za razliku od Njujorka gde ste domaci onog trenutka kada spustite kofere na zemlju, u Beogradu se jos uvek prebrojavaju ne samo godine, nego GENERACIJE....Cuvena "treca generacija" u istom gradu tek govori da ste Beogradjanin. Cuvena stvar :-)

Taksiranje, inace, mislim da i nije los posao za onog ko voli da vozi a nema posao - dovoljno je prikljuciti se nekom od milion taksi udruzenja, i biti relativo odgovoran (poostrili su kazne interno, za kasnjenje i naplacivanje sumanutih suma). Jedini problem moze da bude sto treba, za sada barem i sto se ovoga konkretno tice, iskomunicirati:

1. zovite taksi ( npr. sms-om na 9808) - em dobijete popust, em u slucaju da nesto krene lose, imate pravo da se zalite

( Naravno, koga ne mrzi, ali to je ono sto je pomenuto na blogu Dragane Djermanovic - nasledjena transgeneracijska bespomocnost, i toga se takodje treba oslobadjati )

2. Kakvu to sliku daje o Beogradu i Srbiji ako na samom pocetku krenemo da pricamo o oprezu koji je neophodan u susretu sa nasim svetom?

3. SALE odnosno POPUST je prva rec koju naucim na nekom stranom jeziku kada pristignem u zemlju :))) Zasto bismo nase strane turiste lisavali toga?
Evo npr. na slovackom je ZDLAVA :)


4. Hotel, motel, hostel...zhasu. U svakom slucaju, soba bez toaleta je totalni turisticki prestup!

Unknown је рекао...

Како гђица Сајбернауткиња мисли да се ико осећа безбедно у Србији, кад блогери не поштују своју земљу нпр. тако што ће куцати нашим словима где постоје шжђчћџњљ или šđčćždž. :D

Unknown је рекао...

Gospodin Bjuti verovatno nije razmisljao o tome da citoci gospodjice Sajbernaut nisu mozda svi cirilici vicni :)

Uostalom, u Ustavu RS pise da je cirilica "sluzbeno pismo" a latinica "je ravnopravno".

Doduse, jos nije normirana (barem zvanicno) ova moja "oshishana latinica", ali radicemo na tome :D



Inace, Bjuti je poznat u narodu kao "jerkovacki filozof, meta-meraklija i kvantni boem" te ga treba shvatiti veoma ozbiljno :)

Анониман је рекао...

Sve gore pomenuto (u postu) prihvatam i (ožalošćeno) potvrđujem.

Elem, stvarno mi nije jasno šta se dešava sa ćirilicofilima?!

Poštovana gospodo postoji znatno više načina da se potvrdi ljubav i privrženost zemlji, da se potvrdi i podrži nacionalni identitet, da se oda počast nacionalnim obeležjima, a pisanje (isključivo) ćirilicom i nužno ubacivanje enklitika je na tom spisku sigurno na poslednjem mestu!

Latinicom (sa ili bez enklitičkog znaka) pišeš da te drugi (sa sličnog govornog područja) razumeju, latinicom pišeš zato što (iako je naše nacionalno pismo, a pored latinice) ćirilično pismo nije poznato 99% svetske civilizacije. Pisanje latinice sa ili bez enklitičkih znakova zaista ne može da ugrozi osećaj nečije bezbednosti i sigurnosti, ali može da utiče na osećaj nesigurnosti kod onih kojima je patriotizam utočište.
@bjuti: da li bi bio/la ljubazan/na da mi kažeš na koji način, osim pisanjem ćirilice ili latinice sa enklitičkim znacima, okruženju omogućavaš osećaj prijatnosti i sigurnosti?
p.s. @bjuti: ništa lično, samo se često vodi ova polemika u zadnje vreme i ima ružnu konotaciju, možda i nenamerno ;)

Unknown је рекао...

Dragana, moram da priznam da sam ODUVEK mesala proklitike, enklitike i dijakriticke znake :)

Unknown је рекао...

...zapravo mislim da ti u komentaru govoris o dijakritickim znacima ( tzv. "kukice & kvachice") a enklitike i proklitike su vezane za neakcentovane delove sintaksickih celina?



Svejedno, cirilica je na webu neprihvatljiva.
Uz to, cesto se umesto slova dobijaju ZAISTA cudni znaci te su sajtovi pisani cirlicom veoma cesto necitljivi.

Nenad је рекао...

Miss,
1. zasto iz taksija (ili bar cim si izasla) nisi pozvala to udruzenje i ispricala im sta je uradio?
2. zasto ga nisi pustila da te provoza (kad je vec imao nameru), a onda kad kaze koliko mu dugujes, onda nisi pozvala udruzenje?
JEDINO tako bi pomogla da se sljam skloni gde mu je mesto...
3. jesi li citala novi ustav? ja priznajem da nisam, ali mnogi upuceni su mi rekli da je latinica izbrisana i da je cirilica jedino ustavno pismo...

Unknown је рекао...

@Nenad


Iskreno, mrzelo me da se namerno ganjam sa taksistom i tuzbama, nemam za to vremena.

Lakse mi je bilo da ga sprecim da me vozika uokolo i da izigravam GPS do Dorcola za koji on siroma' covek prvi put cuje :)

A i pitanje je kome bih ga tuzila buduci da nije dosao po pozivu nego sam ga zaustavila na ulici?


Sto se Ustava tice, cak i ako je tako kao sto kazes (a ne verujem), bas me briga. Moze mi se :)

Ni meni moja Ustavom i zakonima garantovana ljudska i gradjanska prava nisu pruzena od strane drzave.
Tako da je sasvim prirodno da (ponavljam: cak i ako je takva neka besmislica zaista u Ustavu u sta ozbiljno sumnjam!) prirodno je da me se to ama bas nimalo ne tice.

I nemoj da me vuces za jezik, svi se zakoni lepo mogu downloadovati, sve to lepo pise, a ja mogu do prekosutra da se zalim ko se sve ogresio u mom slucaju :)

Unknown је рекао...

dopuna:

fakat je da u S**iji treba prvo OSTVARITI pravo na neko od GARANTOVANIH prava.

To znaci da svemu sto ti pripada prethodi malo (malo??) mukotrpnog posla oko sakupljanja papira, objasnjavanja da ti pripadaju te stvari koje trazis (potvrde i sl) ili, sto bi u mom slucaju jedino dalo rezultat ali me stvaaarno mrzi da se bakcem sa drzavom, kreiranje zaista MASOVNE medijske kampanje protivu prekrsilaca - zato jer nisam jedina kojoj su ta prava bahato oduzeta.

Ja sam btw. zensko. I jako me zanima sta kuvate danas :) I bas me briga ko je kriv! Lakse mi je da emigriram.

Nenad је рекао...

telefonski poziv udruzenju, pa baja bude momentalno suspendovan, ako je bio clan nekog taxi udruzenja...

dokle god posten svet bude mrzelo da se cima, olos ce da vlada. i tacka.

ili stvarno emigriraj.

Unknown је рекао...

Ako moze neko umeso mene da prikuplja papire i da se svadja, ostacu :)

Анониман је рекао...

Izvinjavam se. Da, dijakritički znaci :)
Eto, žar, žar... ni za šta nije dobar.
Pozd

Анониман је рекао...

Zar ne postoji neko udruženje koje određuje tarife i uslove za vozača taksi vozila?

OffTopic: Osisana latinica nije ništa razumljivija nekome ko ne zna srpski (ili srodne jezike) od neošišane latinice ili ćirilice ;) Zato ovo tvoje "cirilica je na webu neprihvatljiva" mogu da okarakterišem samo kao "nepromišljenu glupost" :) Sve što je UNICODE na vebu je upotrebljivo; zavisi samo kojoj ciljnoj grupi je namenjeno.

Unknown је рекао...

@Dragana

ma to su ionako filoloski detalji :) Kada bismo racunali koliko nasih diplomiranih kolega ovo zna, sigirna sam da bismo dosli do porazavajucih procenata ;)

@Aleksandar

UNICODE je super, ali ja sam nailazila na nectike straniuce na webu, npt. kod gospodina Bjutija na sajtu, u sekciji putopisi :)
Licno, ne volim cirilicu na internetu. Ona je lepa i raskosna u pisanju i na papiru (moj rukopis je, zacudo, citljiviji ako pisem cirilicom, mada tako sporije pisem jer je kitnjasta!) ali na webu imam odbojnost. Ne znam zasto, valjda zbog tog mindseta koji stoji iza upotrebe cirilice po svaku cenu...


Bilo na Twitteru - buzz - da su table na beogradskim ulicama ispisane cirilcom. Da li je to user-friendly? Ne bih se kladila. Znam kako mi je bilo u Grckoj posto oni imaju slican modus - morala sam da progovorim grcki makar onaj osnovni i naucim da citam sta pise :)))

Анониман је рекао...

Што волим ове што повезују ћирилицу са национализмом па поврх свега тога и прескоче поенту, иако поменуту знају да читају.

Дакле, ко год да је прочитао шта сам ја написао схватиће да сам само тражио наша слова, дакле "кваке", које год да је писмо. То што ја пишем ћирилицом не значи да св иморају да је пишу, баш ме брига, не осећам се мање модерно што пишем ћирилицом, напротив.

Друга ствар, лепо рече Александар, да све што је јуникод је прихватљиво за Гугул. Шта би онда радили Арапи, Кинези, Грци, Бугари, Руси, Јапанци, Тајчанђани и сви остали мученици који су старомодни па не пишу латиницом.

Дакле, све што сам желео да кажем је НЕ ДА САЈБЕРНАУТКИЊА ТРЕБА ДА ПИШЕ ЋИРИЛИЦОМ, већ да КОРИСТИ НАША СЛОВА које год писмо да пише.

Изостављање слова делује непрофесионално и подесећа на домаћице и радикале који не знају да промене тастатуру па куцају "без квака".

Ајд предала и сморили сте што одма нешто вучете на политику, а нисте управу, углавном.

Анониман је рекао...

Izvinjavam se uvaženim posetiocima ovog bloga na žaru koji mi nije svojstven kada nije jasno opravdan.
@bjuti:ok ;)

Unknown је рекао...

:-)

Unknown је рекао...

Apdejt za Bjutija: jel se secas onog Cige sto si me uvalio u taksi nakon Matrijie zurke??
E PA U KRUG me je odveao kuci. U jednom momentu sam skapirala da sam bez ikakve potrebe u Francuskoj ulici i da idemo UZBRDO... kuckala sms pa nisam ni obracala paznju.

I ne spinuj me vise cirilcom, ima vaznijih tema, vazno je da se razumemo ;)

COMMENT је рекао...

Posebno hvala dr. Agbazara za POVRATAK moje voljene u roku od 48 sati. Nemam što drugo reći osim da vam zahvalim i da vam kažem da sam sretna .. Moj ljubavnik se prema meni ponaša bolje i većinu svog vremena provodi sa mnom sada govoreći koliko me voli kao i uvijek .. Ako Imate problema s voljenim kontaktom dr. Agbazara putem e-maila: ( agbazara@gmail.com ) ili WhatsApp ( +2348104102662 ) jer je on rješenje svih problema u vezi