недеља, децембар 28, 2008

FLASH BACK: Dada Vujasinović

Iliti: Novinarstvo i drugi demoni (2)

U Novoj 2009. godini povodom novinarstva i drugih demona mogle bi da se odmotaju neke od najstravičnih stvari koje smo nasledili iz devedesetih. Predmet pokrenut nakon smrti novinarke Dade Vujasinović nije arhiviran, a kako piše današnja Politika, okružno tužilaštvo u Beogradu uskoro će izaći sa stavom u vezi sa smrću ove novinarke.
I ne samo to, republički javni tužilac Slobodan Radovanović najavljuje brzo razrešenje svih dilema oko Dadine smrti:

„Sigurno ćemo uraditi sve što je do nas (...). Pojavljivale su se razne priče u vezi s tim poput one da su u slučaj upletene tajne službe. Ako se utvrdi da je tako, javno ćemo to reći. Nismo imali zadrške ni da to kažemo u slučaju Slavka Ćuruvije“, kaže Radovanović.

Šta je u svemu ovome „bubble“?
Dokazi su tokom 14 godina nepipanja predmeta i nepozivanja svedoka počeli da čile, a u nekim slučajevima i fizika je odradila svoje. Barutne čestice su npr. izgubile svojstva, a otac nastradale novinarke još uvek nije saslušan....



Dada Vujasinović o poeziji ratnog lidera

Citiraću samo jedan detalj iz knjige „Svedočenja iz obeščašćene zemlje“ objavljene u Torontu 1995. godine, kada Dada Vujasinović upoznaje Radovana Karadžića.

Karadžić političar, Karadžić pesnik i Karadžić psihijatar tri su lika u osnovi potuno identična. Ali, možda o Karadžiću kao čoveku, ipak, najviše govori njegova poezija. Njegovi stihovi su često morbidni, poređenja bizarna, misao destruktivna i sputana banalnim rimama. Ilustrativan je često citiran stih iz pesme ’Vladislav i smrt’:

„Usmrćen, eto, bez metka i noža, sad leži opružen ko jagnjeća koža“.

Jedan Karadžićev kritičar je zapisao kako su njegovi stihovi razlog više za borbu protiv velike Srbije, jer bi u njoj ova literatura bila obavezna lektira.

(kraj citata)


Palačinka Dr.Dabić

Kako je pre nekog vremena procurelo na Twitteru, u nekoj palačinkarnici na Novom Beogradu pojavio se novi specijalitet: palačinka „Dr.Dabić“. Vrlo verovatno baš u komšiluku gde je Radovan Karadžić aka David Dabić pevao u lokalnom bircuzu pesme o sebi.
Sada zvuči patološki kada se povežu činjenice da je na svom sajtu ovaj 'lekar i iscelitelj' objavljivao poziv za lečenje seskualne disfunkcije parova (ali samo ako oboje dođu) i čak davao savete za lepotu i večnu mladost.
Jer, dok je bio samo pesnik koji Dadi Vujasinović u „Šumatovcu“ zabranjuje da u tekstu napiše da je proveo vreme u kazamatu (i to onda kada su, kako Dada kaže u članku, Izetbegović i Šešelj to korisitili kao reklamu), rekao je i sledeće:

„Prema Frojdu, književnost kao delatnost je sumblimacija razornih instikata, to jest drskost da se piše predstavlja na neki način intervenciju u poslove Boga“.

A da li je drskost da se pita šta je bilo sa onima koji su drsko pisali? Da li je drskost pitati zašto je država Srbija sa svojim polugama vlasti i kakvim god da je ipak nacionalnim zakonodavstvom, DO DANAS, 14 godina nakon nerazjašnjene smrti ĆUTALA o tome ko je intervenisao u poslovima Boga i ko je odgovoran za smrt Dade Vujasinović??


However, ja ću novine čitati kao i dosada, sporadično, a po TV aparatu ću i dalje slagati fascikle i papire. Očekujem da moj Twitter ispunjava svoju informativno-zabavnu funkciju kao i dosada. Ne samo zato što se ovom servisu za mikroblogovanje prethodne noći prodružio i prvi srpski političar. Čekirajte: Twitter – Čedomir Jovanović.

A novinari, i posebno mlade i odvažne novinarke, uvek će imati moju podršku. Ja nisam bezveze odstupila, ali onaj ko je ostao mora i treba da ima beneficirani radni staž!

poz

JJ

3 коментара:

Gaga Djermanovic је рекао...

I nije baš predNY post :(
Bliska mi je tema; duboko sam uverena da destruktivnost društva i reaktivnost, da ne kažem inertnost nastaju kada novinarstvo u tom društvu postane takvo, tj. kada ga sistem (Zakoni, propisi, pravila) takvim načne.
Oko poezije, reći ću samo da je to jedno prosto prebacivanje energije i impresija na čitaoca. Šta ja imam od toga?! Proza mi više leži, ali kroz poeziju do detalja upoznaješ autora... Sve to i nije toliko bitno koliko da je sjajno što podržavaš (i aktualizuješ) svoje kolege i vruće teme, na jedan zdrav način!
;)

Unknown је рекао...

@Gaga
I nije neki slavljenicki, znam :( Novinare ovde ubijaju, zar ne?


Pricala sam pre neki dan sa jednim koji se bavio istrazivackim novinarstvom. Nakom sto je intervjuisao par "lica iz senke", imao je srece da postane urednik i ne brlja vise po tome. Njegovi prioriteti za 2009? Porodica, putovanja.

Kod mene takodje, ja sam pocela sa druge strane mozda (putovanja) ali beskrajno mi je drago da ta mila slika prosrte jagnjece koze nece cekati moju decu, kada ih jednog dana budem imala, u citankama u osnovnoj skoli.

Destruktivno drustvo? Ne, nego opasni i opako umrezeni pojedinci.
85 % ljudi je dobro. Stvari kvare ovi drugi.


A novinari? Meni je iskreno zao kada cujem svaku losu vest, a ima ih obilje i to ne od juce. Stanja po redakcijama su katastrofa, kljucne informacije se ne komuniciraju interno, a recesija ce biti sjajan izgovor da se i u 2009. damoklov mac zadrzi tu gde jeste.



Drago mi je da web postaje sve znacajniji :) Kampanja za sajt Majka Hrabrost je pogodila pravo u centar - u ministra Milosavljevica, javne diskusije i tihe podrske. Isto tako se nadam da ce sa weba preci u realnost i inicijativa Formular.rs.

Nadam se da cemo u 2009. godini ostati tako "naivni" i preispitivati stvari koje ne valjaju, postavljati pitanja i ostvarivati offline uticaj.
Sem online populacije delimicno zahvacene "u se, na se i poda se" sindroma, ima nas sasvim dovoljno :) I imam osecaj da ce nas biti sve vise!

Glenn Sojourner је рекао...

I think this is about MasterMind groups which I highly recommend.