среда, децембар 24, 2008

Creative Commons slobodne licence


Jedna lepa geek priča i mali intermezzo pred Novu Godinu i Novogodišnje 1/2divanje za koje ste, verujemo, bukirali najskuplji separe i pripremili sporne čvarke :)

Creative Commons licence proslavile su ovog meseca šesti rođendan. Širom planete organizovane su žurke i prezentacije na temu ovog internacionalnog načina zaštite autorskih prava, u Njujorku i Seulu podjednako kao i u Berlinu, Manili i Brizbejnu.

U našoj zemlji CC licence ovaj 15. decembar posvetile su širenju znanja i iskustava u vezi sa licencama na Beogradskom Univerzitetu uz podršku Vikimedije Srbije, Mreže za slobodni softver, i kolektiva Slobodna kultura.


Da podsetimo:

Ono što možete da uradite u kulturi gde se sve deli putem interneta je da predvidite načine na koji će nešto biti preneseno, u kom obliku i sa koliko izmena. Ono što možda zbunjuje ljude kod CC licenci je to što je ovde podrazumevana vrednost davanje znanja unapred, a ne potpuna zaštita svih prava.
Digitalni sistemi pulsiraju, i pravo takođe mora da diše sa tom zajednicom user-generated sadržaja – CC licence su rešenje, odnosno oblik tipskih ugovora ugrađen u postojeće zakone i lokalizovan u 50 nacionalnih pravnih sistema.

"Creative Commons je sistem koji ti dozvoljava da deliš tvoja autorska dela sa drugima i koristiš sve sadržaje koje pronađeš na internetu, muziku, knjige, slike, filmove ili tekstove sa CC znakom. Ove licence definišu ceo spektar prava zaštite, od tradicionalnog gde su sva prava zadržana do javnog vlasništva gde nijedno pravo nije zadržano", kaže Nevenka Antić, advokat iz Creative Commons Srbija.

Kako zaštiti svoja prava?

Vrlo jednostavno i poptuno besplatno, čak i bez ustajanja od kompjutera. Na sajtu www.creativecommons.org/licences izabereš naš jezik i licencu koju želiš, i slediš uputstva. Licence su potpuno pravno važeće i u našoj zemlji, mada kako kažu aktivisti CC Srbija – sporova još nije bilo.

Šesti rođendan slobodnih licenci razrešio je još jednu dilemu: nijedan autor se ne odriče autorskih prava kada ih zaštiti CC licencom, već samo daje unapred dozvolu za korišćenje i definiše oblike unapred, praktično „evo, na ove načine vam dozvoljavam da koristite moj rad“!

Posetioci predavanja i debate održane na Prirodno-matematičkom fakultetu dobili su na dar CD Creative Commons Lounge sa elektronskom muzikom licenciranom slobodnim licencama među kojima su Mistake Mistake! Pravi mali srećan rođendanko...


Više o CC licencama: http://creativecommons.org/international/, uključujući i srpski na
http://creativecommons.org/international/rs/

Нема коментара: