петак, август 08, 2008

HIT LETA: kopanje po smeću


Moj sport - zanimanje staro: baš se pitam da li još neko gaji takve devijacije :)

Naime, ja volim, ali BAŠ volim, da kopam po smeću. Digitalnom, razume se. Nije tajna, odavno ja to tako, i pre bloga...a i na samom njegovom početku: vidi MANIACS - free tour

Kakva korist od toga?

Pa evo, pokazalo se da je SPAM u stvari odlična alatka za krosbrendiranje. Kai Roer, IT security evangelist i član JCI Oslo i na svom blogu (klikni!) objašnjava kako je došao do zaključka da je neželjena pošta postala sastavni deo (nečijeg) integrisanog marketing pristupa.
O čemu je reč? Onlajn igre, alkohol, duvan i još poneka u čednoj Norveškoj zabranjena zadovoljstva mogu svoje reklamne poruke da šalju samo iz zemalja koje nisu pod norveškom jurisdikcijom. Upravo zato, da bi podržali kampanju preko londonskih TV stanica, fokusirali su se i na "direktni marketing" tj. uručivanje oglasa direktno u elekronsko poštansko sanduče. Direktno u spam folder tj.

To bi, po njegovom mišljenju, značilo da spam nije nasumičan, već zapravo navođen ka ciljnim grupama, dirigovan iz nekog centra. Zašto? Jer su se norveški sandučići popunili ovim reklamama u isto vreme kada su one krenule da se emituju na TV. Očito da TV, radio, novine sada imaju još jedan kanal komunikacije - spam.

Na sreću, ili na žalost, u mom cyber smeću još nema domaćih brendova (sic!) ali evo šta ima. Pobrojaću meni pristiglu ponudu ovoga leta (stvarno je HIT :)

Evo kako me vide spameri tj. čija sam ja ciljna grupa :)

Prvo, da kažem da kampanja za Baraka Obamu, sa ili bez njegovog znanja, osim što ga politički korektno reklamira kao dobrog frajera (na kraju sam i ja poverovala u to, tj. od prošle godine :) ide i kao spam: "Obama ima pristojno veliki, zašto ne bi i ti ?" :)
Ukorak s tim, ide i neki wu-wu dijetni čaj koji je proglašen za najbolji u 2008. godini (koga briga što smo tek na polovini...).
Hvala lepo, mislim stvarnooo. To i UK lutrija u koju kao treba da ubaciš svoje podatke o bankovnom računu su nekako najčešće smeće.

Ali da su spameri skapirali da sam ozbiljan lik - jesu. Stižu mi opušteno lažni CNN video klipovi ali sa vrlo ozbiljnim naslovima. Naravno, praćeni trojancima - eto ručka za mog Mr.Eset-a....Tu je i opcija da "zaradim milion $" tako što će mi, navodno, sam Google (pošiljalac Google Profit) pokazati kako da to radim online. Pa sledeći mejl od pošiljaoca Human Resources nudi isto to samo kraće - i obećava 195 $ za 60 minuta mog online vremena, samo da, haha, kliknem i tako to...

Pa onda ima jedan baš seksi oglas - "zadovoljstvo 100 % zagarantovano" - ako odaberem kertrdž preko određenog linka. A u ponudi je sve, od HP, Xerox, Apple, Epsona pa do tamo neke Okidata kompanije...? ahaha, a tu je i Snoring Solutions, ne mogu da verujem odakle im JA, ja ne hrčem!!

Ali, da...neke stvari su ipak završile u SPAM folderu a nisu trebale - moj mesečni izveštaj o modi na japanskim ulicama, neki poslovni informatori, ikliping članaka jednog kontroverznog medija, zatim obaveštenja Instituta Servantes o koncertu orgulja...bah.
Povadila sam ih iz smeća, ja sam dobra devojčica :)

Oh, ima i jedno super iznenađenje - traže spameri da potvrdim (kliknem na link :) da posedujem neku nekretninu na teritoriji Kosta Rike. Pošiljalac - Costa Rican properties, aaah-...(glasan uzdah).

Znači, nije samo kupuj-kupuj-kupuj i to uvek isto-stalno isto. Moram da priznam da je evoluiralo MOJE SMEĆE :)Laskavo, zar ne?

A sad vi - šta ima u vašem smeću, drugari?? :-)))

8 коментара:

Unknown је рекао...

heh, email ko email...trista čuda sa njim.
Što se ozbiljnijih stvari tiče, email je važna alatka

Prema istraživanju potrošača "View from the Inbox" kompanije Merkle, čak 32 % ispitanika je reklo da su barem sa jednom kompanijom obustavili saradnju zbog loše email komunikacije.

Svaki treći znači odustaje od saradnje ako ste se pokazali loše u emailu.

Анониман је рекао...

citat:

"Što se ozbiljnijih stvari tiče, email je važna ALATKA"

Hmmm...

"Enlarge your penis" junk mail mi polako ubija samopouzdanje. Prvo mi je bilo smešno sada već nije... Dosta bre više ljudi, gledajte u nečije druge ga*e ;)

Unknown је рекао...

hihih

a ne

ALATKA je jedno....a ALATLJIKA je drugo :))

valabas је рекао...

Evo kratkog pregleda mog spema:

najbrojnije su mi poruke tipa "kako da izađem iz dugova" - i mogu da zaključim: spem industrija je itekako napredovala!! ne znam kako ovo znaju, ne koristim ni e-banking :)

Dalje mi nude da kupim diplomu :) To ne moram naručivati iz Amerike, to mogu rešiti i ovde u Srbiji verovatno i jeftinije :)

Sledeća stvar je uvećanje alatke - ovde su ipak promašili ciljnu grupu, hehehe

Nude mi i satove, verovatno jer su provalili da umem da zakasnim na posao :)

Javlja mi se i čuvena medijska juća "BBCCNN" sa vestima o sexu..gde li sam to pokupio...

ni ove jeftine akcije me ne zaobilaze, a one klipove od Paris Hilton sam svakako već pogledao...

ovo je samo poslovni mejl, privatni je mnogo šareniji...

u privatnom ima mnogo stvari tipa testiraj i zadrži, jeftina osiguranja, beljenje zuba, zajmovi, domaći spem (ono gde me stare prijateljice pozivaju da posetim neki sajt), kineska dijeta, mejl sa nazivom "Pokušaj ponovo sa bivšom - pokaži joj svoju novu veličinu", razne kvazi ponude za posao...mnogo šarenije :)

uglavnom vrlo kreativno - neko nas posmatra :)

Unknown је рекао...

Tomo, hvala sto si podelio sadrzaj svog digitalnog smeca sa nama - zaista je impresivno! I ne mogu da verujem, cekaj cekaj...kako bwe DOMACI SPAM, ja toga nemam :(

Ovo sa berzom i osiguranjima sam imala na proslom poslu, stvarno mi taj spam nedostaje!

Анониман је рекао...

A imate li Ruse? Meni je jedno 50% spama na ruskom, a pošto ne znam ruski, ne znam ni šta mi nude. :)

Анониман је рекао...

Alatljika...grrr, evo sad i ti počela ... Šalu na stranu, a VEP u džep ;)

Nego, evo počeli ponovo poslednjih desetak dana da me bombarduju scam junk mailom, što me prilično iznenadilo jer sam tako nešto poslednji put dobio pre otprilike dve godine. Bivši nigerijski ministar koji velikodušno nudi procenat za izvlačenje novca iz napaćene mu domovine se preobukao i sad postao direktor državne loto lutrije Velike Britanije, američki marinac u Iraku, oboleli trgovac iz Dubaija na umoru i.t.d. Ko još nije dobio ove ingeniozno smišljene mailove, nek ostavi svoju adresu pa ću ja lično da ga spemujem prosleđivanjem istih :)

Unknown је рекао...

Mileunsiću, pa NI JA NEMAM RUSE :(
U stvari ja nemam NISTA ћирилично! Odakle vam to stiže, na koju foru??


Anonimni, vidiš kako se zakuvalo....još malo pa ćemo i berzu SPAM-a morati da organizujemo! NEMAM NI TO! Osim afričkog kralja koji skuplja charity, niš'...!