четвртак, јануар 14, 2010

Jelena Mickić: 5 saveta za rezoluciju u 2010

Kraj stare i početak nove godine je obično vreme kada sumiramo postignuto, revidiramo rezultate, kao i propuštene prilike, i obećavamo sebi iznova da ćemo početi iz početka, ispraviti stare greške, i usvojiti neke dobre nove navike.

Novogodišnje odluke dolaze u različitim oblicima i kontekstima: lične ili poslovne, vezane za zdravlje, duhovno ili materijalno blagostanje. U zavisnosti od naših želja mi određujemo i prioritete. Kao što ne postoji univerzalni recept za sreću, tako ne postoji ni univerzalna lista novogodišnjih odluka. Godine iskustva su mene naučile da neke stvari, ma koliko elementarnim se činile, imaju mnogo više smisla i predstavljaju male korake koji stvaraju velike promene. Stoga, bez daljeg duženja evo moje liste novogodišnjih odluka:

1. Umetnost jednostavnosti.
Zaista je umetnost biti jednostavan i to nije samo floskula, jer svi mi, neki manje a neki mnogo više, imamo tendenciju da komplikujemo, usložnjavamo i dodajemo. Nametnuti brzi ritam nas onemogućava da za trenutak zastanemo i shvatimo da veoma često i najjednostavnija rešenja odlično završavaju posao. Hajde da prihvatimo činjenicu da svet nije savršeno mesto, da ne postoji savršen klijent, da nijedan projekat nećemo dovesti do savršenstva. Kolege, prijatelji i rodbina su nam nesavršeni, a takvi smo i mi sami. Čim prihvatimo ovu jednostavnu istinu, život će nam postati mnogo lakši, i umesto da nam vreme prolazi u nerviranju, pokušavajući tamo gde ne ide, prijatno ćemo se iznenaditi kada naučimo da iz svake date situacije uzmemo ono najbolje, i bez spoticanja nastavimo dalje, nepoljuljanog samopouzdanja, u ostarivanje naših planova.


2. Fokusiranost.
Ako prepoznate na vreme svoja prava interesovanja kao i talente, a pritom se ne povodite za trendovima bez preke potrebe, bićete u velikoj prednosti. Uštedećete sebi mnogo truda i vremena. Neće vam dugo biti potrebno da steknete značajno i vredno znanje i iskustvo koje će vas izdvojiti kao specijalistu u odnosu na ostale mnogobrojne svaštare. Na ovaj način ćete izgraditi i poslovnu reputaciju kao i uspeh, koji se ogleda u manjem broju sve značajnijih klijenata, boljem naplaćivanju svog radnog sata i kraćoj radnoj nedelji. Lična satisfakcija, koja je bitan faktor motivacije za dalji rad, će vam biti posao koji volite, dobri rezultati koje postižete i ugled koji polako, ali sigurno gradite. Ne zaboravite da ne postoje dobra instant rešenja, stoga izaberite svoje polje rada, budite posvećeni i fokusirani. I još jedna bitna stvar: ja lično ne verujem u multitasking. Doživljavam ga kao neproduktivno vreme, gde pažnja i koncentracija podeljena na više frontova uvek dovode do polovičnih rezultata i bespotrebnog zamora i nezadovoljstva. Uz dobro organizovano vreme, kao i odvajanjem bitnog od nebitnog, sve se može završiti bez preke potrebe za panikom, tenzijom i prekovremenim radom.


3. Izgradite i negujte vašu reputaciju i ugled.
Ni sami nećete verovati šta sve pažljiv posmatrač može da sazna o vama preko tragova koje često i ne razmišljajući trajno ostavljate na vebu. Počevši od elementarne (ne)pismenosti, preko boljeg uvida u vašu profesionalnu i ličnu etiku, stručno znanje i iskustvo, pa do gafova sa vaših FB stranica, ili preko vaših isprovociranih, ishitrenih i ostrašćenih komentara u forumskim diskusijama. Ovakvih primera je mnogo. Prvo i osnovno jeste: radite samo one stvari koje vama prijaju i za koje vi lično smatrate da imaju smisla. Nemojte da osećate pritisak ili obavezu da neke stvari morate zato što to tako treba, tako drugi rade ili očekuju od vas. Nema potrebe da budete sveprisutni i isprovocirani da učestvujete u trci za popularnošću u broju online prijatelja, kontakata, “folovera” ili najčitanijeg posta, bez obzira što je on neprimerene sadržine. Instant slavu ćete steći i ukoliko obnaženi prošetate Terazijama. Odvojte svoje privatno ja od poslovnog, i štitite svoju intimu. Izgradite vaš onlajn poslovni identitet, budite svoji, prepoznatljivi i principijelni, imajte svoje mišljenje. U javnoj onlajn konverzaciji učestvujte kada smatrate da ima smisla, argumentovano i konstruktivno i ne zaboravite da gradite i negujete na duže staze svoju reputaciju etične i profesionalne osobe.


4. Vaše lično vreme.
Moderno doba je donelo mnoge prednosti u odnosu na prošla vremena, ali smo sve češće uhvaćeni u zamku začaranog kruga koji počinje poslom, a završava se porodicom i tako do narednog dana. Ukoliko ste sami i veoma ambiciozni, onda je vaš krug još jednodimenzionalniji, jer počinje i završava se poslom. Ono što nam svima nedostaje i što je postalo dragoceno, zato što je tako retko, jeste vreme koje će biti samo naše, gde nam misli neće biti opterećene listom obaveza koje nam diktira dnevni raspored. Ako ste ranoranilac delić jutra posvetite samo sebi. Nemojte da palite kompjuter, ne započinjite komunikaciju sa drugima, ako treba ustanite malo pre svih. Započnite svoj dan kao i obično, kafom, čajem ili čašom tople vode sa limunom, a zatim se odšetajte do prozora, terase, bašte i posmatrajte svet oko sebe. Polako svesni svakog svog udisaja započnite dan. Nemojte se opterećivati mislima. Rasteretite um i samo upijajte svet oko sebe. Prijaće vam ovo opuštanje. Ako niste jutarnji tip isto ovo uradite u toku dana. Skinite svoj sat, zaboravite mobilni, nestanite na izvesno vreme. Izdojte se, prošetajte, budite sami sa sobom, i ostanite ovako sami koliko vam prija. Svet neće prestati da postoji ako vi počnete da mislite malo više na sebe.


5. Balans pre svega.
Prednost savremenog doba jeste između ostalog i tehnologija koja omogućava stanje stalne dostupnosti, mogućnost komunikacije u svakom trenutku i na svakom mestu, kao i pristup neograničenoj količini informacija. Vrlo je lako sasvim se izgubiti u moru informacija prateći linkove koji sa jednog sajta vode na drugi, učestvovati u besmislenim forumskim diskusijama, gutati najnovije blog postove, tvitove, kao i previše pasionirano pratiti statuse svojih FB prijatelja. Vreme neumitno teče dajući nam lažni osećaj da ono što radimo jeste nešto bitno i korisno. Ova praksa koju smo usvojili kao i način funkcionisanja jesu oblik stanja zavisnosti od informacija (ogromna većina njih bez neke stvarne vrednosti), kao i od posredovane komunikacije. Da li se i vama desi da imate čudan osećaj praznine kada vam duže vreme ne zazvoni mobilni?! Sigurna sam da ste imali i još uvek imate interesovanja za koja nikada niste imali dovoljno vremena da istražite. Postoje neki vama dragi ljudi, koji nisu iz vašeg najbližeg okruženja, a koje dugo niste videli, mesta koja nikada niste posetili, kao i mnogo toga što niste uradili, jer nikada niste i još uvek nemate vremena. Nemanje vremena je jedan od najpatetičnijih izgovora ikada, jer nam je uvek lakše da uljuljkani u sigurnost svoje monotone dnevne rutine ne izađemo iz svoje zone sigurnosti. Iako kolotečina svakodnevice negativno utiče na motivaciju, a ona na produktivnost i kvalitet sveukupnog života, mi i dalje posežemo za izgovorima. To stanje duha slično apatiji se jednostavno zove lenjost, a to je ozbiljna slabost karaktera.

Kontakti licem u lice su nezamenljivi, a drugačije ideje, različita energija, upoznavanje novih ljudi, neće vas zaboleti, već će vas samo iskustveno i duhovno obogatiti.


Sa iskrenim željama da u novoj 2010. godini budete zdravi, srećni i uspešni


GOST NA BLOGU: Jelena Mickić

Jelena od svih svojih interesovanja i hobija najviše voli kada “ne radi ništa”. Slobodno vreme prekraćuje putovanjima, a u pauzama završava doktorsku disertaciju iz novih medija i masovnih komunikacija. Osluškujući svoja interesovanja i talenat, Jelena je diplomirala lingvistiku i englesku književnost i magistrirala masovne medije. Nikada se zbog ovih odluka nije pokajala. Svog supruga je oborila sa nogu jednog prolećnog dana. Zajedno sa njim Jelena je na dobrom putu da uspostavi balans između privatnog života i karijere :-)

8 коментара:

miroslav је рекао...

nice one! ;)
voleo bih da cujem jos detalja, mozda nekih konkretnih tehnika, pogotovo vezanih za trecu stavku - kako se odvojiti od negativnih uticaja sredine i drustva? kako imati svoj glas u vreme kada to skoro svako pokusava? da li je dovoljno samo pratiti svoju strast, biti veran sebi i iskreno se posvetiti necemu bez obzira na komentare i reakciju sredine? da li je dovoljno osloniti se samo na svoje samopouzdanje, ili jednostavno ni nemamo drugog izbora?
u svakom slucaju, samo nastavi da razmisljas i pises o stvarima! :)

Jelena Mickic је рекао...

@Miroslav

Hvala na lepim recima. Mnogo toga zavisi od naseg karaktera, kao i seta vrednosti kojima se rukovodimo u zivotu.

Ne postoji univerzalni recept, kao sto rekoh, ali ovo su neki principi kojima se ja vodim:

- Kvalitetna selekcija je veoma bitna u svemu. Okruzi se ljudima cija ti energija, ideje i razmisljanja prijaju.
Bilo da su prijatelji ili saradnici, sa njima gradi odnos uzajamnog poverenja i postovanja. Bitno je u vezi dobijati, ne samo davati. (Sve sto prepoznas da je neiskreno, nije vredno tvog truda i vremena)

- Uci od najboljih u sferi tvog interesovanja. Prati rad nekolicine vodecih autoriteta, i to je dovoljno, ostali prepisuju vec sve receno.

- Svoj veci cilj podeli na nekoliko manjih, i osvajaj ih jedan po jedan.

- "Nije se rodio onaj ko je svima ugodio".
Veruj sebi i ljudima koji te iskreno podrzavaju, a "mineri" i negativci neka "smaraju" druge. Jednostavno ih ignorises.

- istorija nikada nije bila nezna prema reformatorima i onima koji su zeleli promene i bili jaki individualci.
Budi svoj, zadrzi svoju posebnost, usavrsavaj se i imaj svoj cilj. Ako te sredina u kojoj zivis ne inspirise, ili ne podrzava, izgradi kontakte sa onima koji cete razumeti ma gde god se oni nalazili :)) U danasnje vreme je barem to jednostavno :))

Veliki pozdrav,
Jelena

Ljubica је рекао...

Odlicno. :-)
Na putu si da postanes Jelena THE GREAT, samo nastavi dalje..

Momcilo је рекао...

Jednostavne istine, kojima smo uceni jos kao mali, a na koje cesto zaboravljamo.

dukenukeme је рекао...

1024x768

Jelena Jovanovic је рекао...

Inače, Jelena Mickić je osoba koja je na BizBuzz održala sjajno predavanje o tome kako bi preduzeća trebalo da koriste društvene mreže tj. Twitter.

Jelena, smatram da TREBA da počneš... urban beat, cukervaser, ili nešto treće - svejedno. Pisanje bloga se već nakon 10 članaka spusti do nivoa krvotoka i postaje prirodno kao disanje...

:)

SasaKostic је рекао...

Bolje je da stavis cele tekstove u RSS

sopran87 је рекао...

Pozdrav,
Prokomentarisacu samo deo o slobodnom vremenu. Moje misljenje je da makar malo intime nema cenu. Covek treba da provede najvise vremena sam sa sobom, pa tek onda sa svima ostalima. Treba da se dogovara sa sobom, da pravi planove, ili na kraju krajeva da samo luta mislima negde daleko i tako se opusta. To je neophodno, to je mentalna hrana i svako ima pravo na nju, tako da mislim da bi to trebalo da dodje pod broj 1. Vrlo lep post.