субота, децембар 29, 2012

O nadzoru elektronskih komunikacija i posledicama po društvo #29c3



CCC (Chaos Communication Congres) najveća je hakerska konferencija u Evropi, tradicionalno se održava 2x godišnje u Berlinu. Ovaj put zimska CCC dešava se u Hamburgu na mestu koje može da primi dvostruko više ljudi. Ovih ambicija nije spašena ni Srbia, pa se poslednjih nekoliko meseci već priča i užurbano radi na otpočinjanju organizacije prve hakerske konferencije, po ugledu na CCC. Ali o tome nekom drugom prilikom...  Pogledajte jučerašnju uvodnu reč: 



Jacob Applebaum adresirao je vezu između dronova i nadzora, pristupu nformacijama i zatvora, odnosno onoga što se u žargonu zove "Veliki Brat". Globalni trend inspekcije data paketa i zadržavanja saobraćaja, i lokalni trend pristupanja podacima građana Srbije bez naloga suda, postojeći softveri za presretanje komunikacija kao i oprema za prisluškivanje koja se može kupiti na svakom ćošku, što je uvoz opreme za nadzor i tajno snimanje potpuno slobodan, čine ovu temu aktuelnijom nego ikad ranije.


Zašto ovo pričam? Društvo je tako napravljeno da se revolucije ne dešavaju u tajnosti, već tako što je kritična masa raste. Doneti informisanu odluku trebalo bi da je zadatak liberala. Oslobiditi znanje i staviti ga na raspolaganje SVIMA, je socijalistička ideja. A šta oni rade tim povodom? Izvolite, gospodo, bavite se onime što vam je u opisu posla. 
Promene koje je potrebno napraviti su, žao mi je što to kažem, radikalne, ne konzervativne. Ne da se problemi rearanžiraju u vremenu ili da se reciklira vlada i devedetih, već da se pronađe rešenje. I, ne, namerno ne pominjem reč "demokratija" da vas ne bih oterala s ovog sajta :) 

Tajnost oko loših zakona, tajnost oko udruživanja protiv istih, ne može doneti promene koje očekujemo. U zapadnoj filozofiji ide do Sokrata poznato je da se građanska neposlušnost prema onim zakonima koji ne valjaju uzima kao fundamentalno demokratsko pravo, pravo da se manjina zaštiti od terora većine. Od Drugog svetskog rata  i suđenja povodom Holokausta naučili smo da je itekako moguće biti osuđen jer si se povinovao lošem zakonu,  i da je nedela moguće spakovati u legalizam - logori su bili definisani zakonom, ničega "protivpravnog" tu nije bilo. 

I zato vas molim da napravite razliku između pravednog i nepravednog
Tražim od vas da ne budete poslušni. I da tretirate svoju Vladu kao da je uračunljiva, kao da je sa njima sve u redu (znam da nije lako zaboraviti da je M.Mrkonjić izjavio da je sve što je u Srbiji izgrađeno poslednjih 50 godina delo njegovih ruku, ali ...;)

Molim vas da jasno i glasno tražite odgovore i iznosite na svetlost dana činjenice, kao što ovih dana radi sajt Kakav je doktor i ekipa okupljena oko projekta Kontrolor. Zvuči paradoksalno? Jedini način da se tajnost preispita je da se bez prestanka iznosi na svetlo dana šta je sve urađeno. I da se traže objašnjenja i odgovori. Nije to posao isključivo Rodoljuba Šabića, to je zadatak svih nas. A uverena sam da neki od najglasnijih  za sebe nikada ne bi rekli da su -  aktivisti: Srpskim internetom vlada Lepi Brka. Heh...

Mnogo je razloga da im kažete šta mislite, i da u te svrhe upotrebite sve svoje medije, sve platforme i društvene mreže. Soboda izražavanja svog mišljenja znači da si slobodan i nakon što ga izraziš. Demokratija je u tome da budeš slobodan od sumnje, da nisi pod prismotrom ili istragom jer si izrazio svoje mišljenje. Uostalom, posedovanje političkog stava nije propust u dizajnu, nije bag već feature ljudske rase. 
Kako smo onda došli do toga da je sam čin komunikacije - pobunjeništvo? Da su otpadnici oni koji misle (i govore) drugačije? 

Sloboda da ne budete sumnjičeni, pod istragom ili nadzorom je fundamentalno ljudsko pravo.  

Jer, ne treba zaboraviti da je državi je lako da kriminalizuje komunikaciju. Previše je jednostavno da se sve ono što se opaža kao neprijateljsko jednostavno stavi van zakona. I to je ono što se sada dešava - posedovanje Anonymous maske čini vas sumnjivim licem.
 Izražavanje sopstvenog, naročito političkog, stava može vam doneti probleme, raskidanje ugovora i ostanak bez posla.

Sloboda je najdragoceniji poklon. Oni koji rade na tome da ljude učine slobodnim heroji su ovog doba, oni koji rade na tome da se poveća stepen sloboda, da se uvede opcija opt-out i tamo gde je na prvi pogled nema. I to ne sme da bude kriminalizovana aktivnost!