четвртак, септембар 27, 2007

Kako do posla preko weba?


Infostudov sajt za zapošljavanje www.poslovi.infostud.com postigli su dogovor o saradnji sa www.moj-posao.net vodećim portalom za zapošljavanje iz Hrvatske i www.posao.ba glavnim sajtom za regrutaciju iz Bosne i Hercegovine.
Radi se o poslovnom povezivanju liderskih sajtova za zapošljavanje u ovim zemljama, a u cilju poboljšanja kvaliteta ponude na regionalnom tržištu rada.
Saradnja će se odnositi prvenstveno na međusobnu razmenu poslovnih kontakata, zajednički nastup prema poslodavcima koji traže radnike u regionu, kao i razmenu drugih informacija o zapošljavanju, korisnih ljudima koji traže posao jer će ih upoznati i sa ponudom poslova u okruženju.

„Reč je o povezivanju tri sajta koji su broj jedan u svojim oblastima rada i čija će saradnja i razmena iskustava doneti dodatne prednosti za naše korisnike. Posebna prednost za poslodavce iz Srbije jeste u činjenici da će im poslovi.infostud.com direktno omogućiti da traže radnike i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, putem najposećenijih sajtova za zapošljavanje u tim zemljama” kaže Sonja Kmezić, šef sajta poslovi.infostud.com, i dodaje da je moj-posao.net u prvih 5.000 najposećenijih sajtova na svetu.

Sajt poslovi.infostud.com ima preko pola miliona poseta mesečno.

Na sajt se tokom jednog meseca postavi oko 2.000 različitih oglasa za posao, a na njemu se do sada oglašavalo preko 2.300 domaćih i stranih firmi.
Svaki peti korisnik ovog sajta posao pronađe preko njega.


Infostud je tokom ovog meseca pokrenuo još jedan novi sajt – znanje.infostud.com koji pruža informacije o obuci, stručnom obrazovanju i samostalnom usavršavanju, popularizuje stalno učenje i pomaže ljudima da napreduju na ličnom i profesionalnom planu. Sloganom “Uspeh se uči”, Infostud i njegov novi sajt žele da kod ljudi podstaknu razvoj svesti o neophodnosti učenja i napredovanja tokom celog života, ali i da utiču na širenje izbora kvalitetnih mogućnosti za usavršavanje u zemlji i inostranstvu.

Na sajtu se mogu pronaći informacije vezane za kurseve različitih poslovnih veština, jezika, računara, veliki broj konkursa za predavanja i konferencije u zemlji i inostranstvu, kvalitetna ponuda domaćih i stranih seminara u oblasti ličnog i profesionalnog usavršavanja, stipendija za različite projekte i istraživanja, profesionalnih studija, saveta i uputstava za usavršavanje mladih



Čestitam Infostudu na izboru najboljeg kandidata za stipendiranje - Marka Jevtića!! :)


ANTRFILE O PRVOJ INFOSTUDOVOJ STIPENDIJI:

Marko Jevtić iz Beograda prvi je Infostudov stipendista za specijalističke poslediplomske studije Menadžmenta u elektronskom poslovanju. On je prošle nedelje izabran među više desetina prijavljenih kandidata na javnom konkursu.

Marko Jevtić je rođen 1983. godine i završio je Fakultet za poslovne studije Megatrend univerziteta u Beogradu. Trenutno je projekt menadžer sajta gdestinacija.com, jedinstvenog domaćeg bloga o putovanjima. Projekt menadžer je i sajta borca.co.yu, prvog sajta beogradskog naselja na Internetu. Marko radi i u informativnoj redakciji B92, u kojoj je zadužen za teme iz oblasti ekonomije i ICT. Saradnik je različitih listova, magazina i web sajtova: Ekonomist, PC Press, Ambijenti, PC magazin, Yellow Cab, Network, Grad... u kojima piše o informacionim tehnologijama, e-poslovanju, marketingu, advertajzingu i kulturnim dešavanjima. Ranije je radio za Eventim.yu d.o.o., koji je deo nemačkog CTS Evenim AG, evropskog lidera u prodaji ulaznica i industriji zabave.

„Drago mi je što sam prvi stipendista Infostuda, a posebno mi je drago što sam od Infostuda dobio priznanje za sve ono što sam do sada radio. Od studija očekujem da usavršim znanje iz oblasti elektronskog poslovanja ali i i upoznam značajne ljude iz ove oblasti koji predaju na studijama i one koji ih budu pohađali. Mislim da su ove studije specifične baš po tome, što ih čini još vrednijim. Smatram da je budućnost u elektronskom poslovanju, da će sve više kompanija morati da poklanja više pažnje ovoj oblasti. Siguran sam da će im u budućnosti stručnjaci iz ove oblasti biti neophodni, pa mi je drago što sam dobio jedinstvenu priliku da se upravo u tome usavršavam i razvijam”, kaže Marko Jevtić.

Stipendija na Međunarodnoj poslediplomskoj školi za inžinjerstvo i menadžment na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koju dodeljuje kompanija Infostud pokriva troškove školarine, specijalističkog rada kao i sve administrativne troškove.
Na taj način, Infostud je želeo da doprinese razvoju elektronskog poslovanja i pomogne u obrazovanju kvalitetnih kadrova i profesionalizaciji ove oblasti, koja se ubrzano razvija u Srbiji.

Ovo je prvi put da jedan domaći Internet sajt dodeljuje stipendiju.

четвртак, септембар 20, 2007

BLOGOBOJAŽLJIVOST

Nisam jednom rekla (pa porekla) da je Real Life overrated, i da FEJK atrubuti rastu srazmerno sa udaljenoscu od PC-ja...

Tastatura koju sam ostavila u Politici (gde više ne radim, ne baš svojom voljom...) bila je crna, i imala je tipke bez simbola.

Neee.....nije to ona skupa, namenski pravljena za geek-guerillu , već obična prostonarodna tastatura kojoj su se malo, jelte, obrisala slova. Za par meseci, od proletos - kao da ih nikada nije bilo :)
Ostali, doduse, F-ovi (koji ce mi ochin F-ovi sa ONAK'IM kompom), nešto brojeva, i funkcija, ali slova u UPS and DOWNS su doviđenja bila. Osim onih malo korišćenih W i Q...


Nije da mi je smetalo.
Mnogo štošta, u stvari, meni nije smetalo tamo.

Ajde doviđenja.

Doći ce mislim vreme kada ćete i ključeve od kola tražiti preko Google-a ;)
Do tada....c ya!


Miss C.

среда, септембар 19, 2007

Age of Flatism


My learning point (VS. some Serbian girls never grow up :-)

„The way to avoid being caught in the storm is to identify the confluence of factors and to change course – even though right now the sky is blue, the winds are gentle, and the water seems calm.
Don’t be fooled by the calm.
That’s always the time to change course – not when you are just about to get hit by typhoon.”

(Thomas L. Friedmann)

SPOTLIGHT
NASA Earth Observatory : SUNSET on FLAT world

Some of the most breathtaking views of Earth taken from space are those that capture our planet’s limb.
hen viewed from the side, the Earth looks like a flat circle, and the atmosphere appears like a halo around it. This glowing halo is known as the limb. Viewed from satellites, space shuttles, and even the moon, the image of this luminous envelope of gases shielding the life on our planet from the dark, cold space beyond rarely fails to fascinate us.

The two images above show the Earth’s limb captured by astronauts on the International Space Station.
The first is a view of the limb at sunset. The surface of the Earth appears as a dark disk at the bottom with the blackness of outer space draped over the top.
Below that image is a glimpse of the barren moon through the Earth’s limb. With no atmosphere, and therefore no limb of its own, the edge of the moon arcs crisply against the backdrop of space.

Views of the Earth’s limb are as functional as they are beautiful. The Shuttle Columbia (STS 107) carried the Shuttle Ozone Limb Sounding Experiment-2 (SOLSE-2) as a demonstration of new limb-viewing technology that will be used on the next generation of meteorological satellites to monitor ozone change. )

понедељак, септембар 17, 2007

Poslednji krug u paklu :)

Koliko ste depresivni?

Obozavam testove :)) Evo desetog pitanja za testiranje u kom ste krugu pakla powered by Blic

10. Zaljubljujete se. Šta vam pada na pamet?
1. O, ne. Opet ti hormoni. Mogu da se pomirim s tim da ću u narednih nekoliko nedelja misliti samo na to i gajiti lažne nade. Posle toga četiri meseca neću moći da mislim ni na šta drugo i živeću u strahu.

2. Super! Voljen sam. Divan sam. Ona je drugačija. Ona je jedina. Ona mom životu daje smisao.

3. Sva ta romantika za mene je kič. Ima li love?

4. Super, bar ću oslabiti.

5. Šta kada ona to sazna? Kako da joj kažem. To neće uspeti.

6. Strava.

7. Bedak. Soba mi nije spremljena. Iskočila mi je ogromna bubuljica na bradi i sigurno ću dobiti herpes. A imam i stomačinu.

8. Da li ću je sutra videti? Čežnja. Patnja. Neizvesnost. Raj i pakao. Strah i zadovoljstvo.

недеља, септембар 16, 2007

Jesenji trouglovi lete prema nebu

Ovaj blog prvobitno je zamišljen kao mesto za dumanje, cyber-kibicfenster, prozor iz zaštićenosti sa koga se gleda u svet i u ptice. I duma.
Kad smo već kod toga, nebo je ovih dana premreženo krilatim trouglovima.
Počelo je znači...Još ne lete nešto mnogo visoko...

Na primer šta bi jedna mačka iz prozora rekla u sebi:
Sada moja Ruma miriše na zapaljenu travu, a ko ide popodne u školu pa se uveče vraća kući, kosa mu miriše na taj dim, verovatno i jakna. Pa ako je pušio cigarete roditelji neće provaliti.
Nikad nisam razumela običaj paljenja trave duž kanala, ali dobro...jednom su mi objasnili pa sam zaboravila...verovatno nije imalo puno smisla.

Tako nekako je govorila Mačka ...;-)

A taj rumski travnati čudni običajni dim kad se spusti, brate mili....oni manijaci po parkovima se uopšte ne vide. A ti, sve nešto žuriš da stigneš negde, na večeru, na seriju, pa na bilijar ili takvu neku jednostavnu soušlajzing zabavu...kakav je to divan miran život, ušuškan u jesen, ahm...

Plus nikad u Rumi ne duva neki vetar. Nema ovog beogradskog mangupskog što pokvari šiške i podigne suknju, milina.

E, ali na blogu nema zime  Tihi oblik „solitude“ zabave. Ja i moje krpice. I sve tako.
Pozdrav Rumljanima i svima kojima kosa ovih dana miriše na dim, a dom na mamine kolače.

Postoje mesta na svetu na kojima nije bitno da li ti je u genima upisana melanholija. Postoje mesta gde je sve dozvoljeno. I gde je to što si ti baš skroz OK. Ima mesto jedno gde su svi umreženi i svi slobodni. Poneki su i rozen ko futoška torta, i to je isto u redu.
Želiš li da uđeš...??

Eh, kako god da stvari stoje, blogovi su ozbiljna konkurencija kafićima: ovde te niko ne prekida, kafa će biti onda kada ti želiš i baš onakva kakvu i sam(a) kod kuće spremiš.
Što se mene tiče, vikanje na sred ulice nije privlačna strategija. Nije ni vikanje na blogu. Everybody is doing propaganda, ain't it....

Rock steady – Google strana života.

:-)

Vaša Miss.

петак, септембар 14, 2007

Vrlo lično: naš zaravnjen svet


Evropa je tesno mesto, a biti dobar komšija je vrlo IN. Moja blesava i diskonektovana familija, kakva god da je, ne ponosi se ni poreklom (a mogli bi im se ište), ni imovinom, ni genima (i Jonas Riderstrale tvrdi da su mešanci –HIT), već jednom sasvim srednjeevropskom osobinom.
Naime, moja draga tetka koja je ušla u devetu deceniju vrlo je ponosna što se „naša familija nikada nije svađala sa komšijama”. (Ovo je, kako letos saznah od Veronike Seitz, menadžment trainee-ja WAZ–a kojoj sam imala prilike da budem „domaćin” par dana u Oglasnom sektoru Politike, „vrlo nemački” običaj, takođe.)

O džizs.
Naravno, moja familija ..tja. I nije mnogo u Srbiji.
Bar ovaj ženski deo familije koji volim da citiram. Nisu ovde rasli, i nisu imali komšije (phuu...neću ni da im pomenem političku orjentaciju, imate da pogađate jedared...) koji puste kuče da pišne baš na tvoj prag (sic!) a ne napolju kao što je (valjda) red (neću sad da pominjem da su u NY city parkovi za kučiće i decu razdvojeni – iz higijenskih razloga). Nisu u win/lose sistemu, osim kad gledaju serije i navijaju, i ne socijalizujuju se ogovaranjem Drugoga koji je „uvek loš”.
U stvari, ogovaraju se samo međusobno, ali to onako rođački, da je bilo sreće neki od tih igrokaza i imitiranja mogli su završiti na kontestu za najkreativniji home–video.
Ima drugih tema za priču.

Nažalost, ovde još rastu (obrazuju se, zapošljavaju, s njima izlazimo na izbore...) ljudi koji su pred svetom jedno, a iza zatvorenih vrata zaverenici protivu komšija. I sebe samih. I svojih prijatelja, ili „prijatelja”.
Prepoznaju se tako što, hahahaha, obično idu u trojkama ...

Ah, šala
(:za detalje pogledati sabrana dela Ilije Čvorovića).

Ali stvarno, nekako smo navikli da živimo u stešnjenoj i zgusnutoj Evropi i da, ako smo proaktivni, maksimalno iskoristimo tu šansu (Isnt it so posh to take full advantage of being Europian?).

Moć navike je čudo: u gusto naseljenom prostoru, to čak i u teoretskim onlajn crash–kursevima OESCE–a imate kao default statement, imate dva izbora: da budete adaptibilni i prijateljski raspoloženi (jbg, mi došli u miru, kad ono....:) ili da ratujete.
Građanski, decenijama, paramilitarno.
To je jedna od teorja zašto do ratova uopšte dolazi: gustina naseljenosti i obični prostonarodni (neolitski) nagoni za teritorijom i bla blah...a, čemu sve to...

Ja bih se najradije cela eskportovala u neki tank na web–u samo da ne moram da se cimam.
Čak je i gostima iz Ciriha proteklog vikenda bilo namah jasno kad su došli u Beograd da ovde vlada teskoba, nije kao u Vojvodini, a u Vojvodini je, po rečima Martina Dvoržaka, LP JCI Zurich – kao kod kuće.

E pa zašto onda taj duh globalizacije tako lako staje pod vojvođansku šnalu?
Upravo zato što je PRIRODNO adaptirati se. Vekovi su to stešnjenosti, virenja preko plota, opraštanja što ti je komšijski mačak smazao friško razvijeno testo (zašto mačke vole sveže testo, nikad neću saznati) i... ko zna kojih sve nepodopština.

Biće da je „biti dobar komšija” vrlo slično kao sa receptom za „domaću supu” – svako misli da je njegova najbolja, i svako ima svoj recept, ali se pri tom niko ne svađa oko toga čija je bolja.

A gde smo tu mi?

Lično, protivu krava, ni komšijskih ni onih ljubičastih austrijskih, nemam ništa. Neka su žive i zdrave, ali ja sam gradsko spadalo i prelazim samo na crveno.

Tip za ovu mirišljavu jesen:
izađite iz svojih okvira i pogledajte – preko brda ili kroz prozor, konektujte se laganica....već kako je ko navikao.

Svet je ravan.

Sve se vidi.

Da ne bismo istupali u ime svoje zajednice / familije / autonomne pokrajine / whatever (!) lakše je prigrliti taj weltanschauung koji kaže da svi ljudi jesu jednaki, i da je ono što nas izdvaja: znanje (što specifičnije to bolje, ako je moguće onakvo da ne može biti outsource–ovano), veštine (koje stalno treba da se usavršavaju), performanse (rezultati, izvanredni ako je moguće).

hm...Čak i ako vam globalizacija iz bilo kog razloga „zvuči” neprijateljski...evo reminder:
Učtivo je biti Evropljanin. I people–centered.

Prijatan vikend!