понедељак, март 05, 2007

Bloggin' 4 happines


Blogujem ja, makar i u sebi, kada nisam pri računaru, bez brige :-)

Ovih dana okupirana sam nešto drugačijim stvarima, npr. kako je Google proglašen za najpoželjnijeg poslodavca. Huh. To znači da je na listi želja radnih ljudi i građana na našoj planeti upravo Google: broj jedan!
I, dalje, to znači da su zaposleni u Mauntain Wiev-u vrlo-vrlo-vrlo-srećni.

Čujem već pitanja, a kako, a zašto, oOoOooOo....naravno, kod nas se i dalje kao dobar posao uzima onaj sa kojeg kad odeš ne poneseš stresnu knedlu ugrlu, kad te pitaju kako je ne bora ti se čelo od muke, i još ako radiš nešto što voliš....i-haj!
Moj je usud da samo tako i mogu da radim! Zvuči čudno pošto ovde malo svaštarimo.... ali - sve o čemu pišem...heh...kad nešto upoznaš, onda to VOLIŠ!
Sve: i Multivitu, i farbe i lakove, i brendove Srbije (ma i geografiju!), i seoski turizam, pa i tržište nekretnina i podzakonske akte Beograda....a da ne pričam o 7 navika, i HRM tips & tricks o kojima pišem.

Evo šta utiče na zadovoljstvo zaposlenih:

Pre svega važna je redovna isplata zarada (koje su pri tom odgovarajuće radu) i sigurnost radnog mesta (koje omogućava redovan materijalni stimulans, bez stresa i iščekivanja; tamo gde se ovo pravilo ne poštuje, međuljudski odnosi se srozavaju, što negativno utiče na produktivnost na poslu).

Pored novčane nadoknade, jednako je važna mogućnost ličnog razvoja i razvoja znanja i veština: tapkanje u mestu dovodi do frustriranosti, naročito onih koji su ambiciozni.

Valjano vrednovanje na poslu, osećaj da ostvarujemo svoje potencijale i harmonični odnosi s kolegama, na trećem su mestu po važnosti.

Sledi odgovarajuće radno vreme, opremljenost radnog mesta, odnos sa nadređenim, samostalnost, mogućnost napredovanja u hijerarhiji, bonusi, olakšice, priznanja, a na poslednjem mestu su kreativnost i odgovornost, kao i smislena pravila unutar kompanije(!).

Kada je reč o polnim razlikama u doživljaju zadovoljstva poslom, muškarci su spremniji na dodatni napor ako ih na kraju tunela čekaju, vrlo praktično, povišica i dodatne beneficije. (Učimo li od njih?!)

Ženama je važno da okruženje bude odgovarajuće, ali samo ako je ispunjen preduslov adekvatne zarade.
Takođe, u skladu sa svojom društvenom prirodom, žene mnogo češće nego muškarci vode računa o priznanjima, odnosu sa šefom i samim rezultatima sopstvenog rada, što ih čini lojalnim i poželjnim radnicima (dižu li žene noge na sto? Ako neka diže, nek se javi!)
Njima je važnije i da imaju vremena za privatni život, što svakodnevica, barem kod nas – demantuje.

Ono što poslodavci treba da imaju na umu jeste: ukoliko je posao zanimljiv i izazovan, ne preterano stresan i uz to ostavlja mesta i za privatni život, a pri tom je i odgovarajuće plaćen (što se dešava tek svakom desetom, po istraživanju Selectio Grupe), uslovi za produktivnost i lojalnost zaposlenih su ..ulalala...ispunjeni!

(preneto iz Infostudove arhive, pisala ..uuu....23. marta PROŠLE godine, objavljeno, naravno, u Politici :-)



Kako prepoznati nezadovoljnog zaposlenog:

1. manje se trudi
2. skraćuje sam sebi radno vreme
3. ulazi u konflikte sa kolegama
4. odbija nova zaduženja
5. informacije zadržava samo za sebe!
6. razmišlja o promeni posla

~~~~~~

Aaaa....nasuprot tome, zadovoljan i vrlo zadovoljan zaposleni očekuje da će postati:

1. bolji stručnjak u svom poslu
2. da će kompanija napredovati (i on/a s njom!)
3. o promeni posla razmišlja po sistemu: osnovaće sopstvenu firmu, odnosno - promeniće firmu zbog lošeg poslovanja postojeće




AHA, DA....i ovo:
Želim vam mir na planeti
(ma mislim ovo ne bi propustila da kaže nijedna poštena manekenka na izboru za Mis Univerzuma! Pa zašto bih ja...cheers!)

Нема коментара: